latinica  ћирилица
09/12/2022 |  11:42 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

Због вријеђања припадника ОС БиХ српске националности надлежни органи покренули истрагу (ВИДЕО)

Из Министарства одбране у Савјету министара потврђено је да су надлежни органи Оружаних снага БиХ, одмах по пријави двоје кандидата на обуци у касарни у Пазарићу у код Сарајева, покренули процедуру ради провјере навода о вријеђањима Срба на националној основе и рјешавања овог случаја, те да ће евентуалне даље мјере бити предузете на основу чињеница утврђених унутрашњом истрагом.
Припадници ОС БиХ - Фото: РТРС
Припадници ОС БиХФото: РТРС

Процедура је покренута у складу са Правилником о војној дисциплини и дисциплинском поступку у Оружаним снагама, саопштено је из Министарства одбране у Савјету министара, поводом навода да је у Центру за основну обуку Оружаних снага БиХ у касарни "Заим Имамовић" у Пазарићу било вријеђањима и малтертирања на националној основи Срба, кандидата на војничкој обуци.

Из Министарства увјеравају да се "све активности реализују се у оквиру командовања и контроле, те у складу са прописаним процедурама".

У саопштењу се истиче да ће, на основу чињеница до којих се дође унутрашњом истрагом, Министарство одбране и Оружане снаге БиХ предузети даље мјере у складу са прописима и процедурама, о чему ће јавност бити благовремено упозната.

- Стандарди понашања у Оружаним снагама БиХ захтијевају од војних лица, кадета и кандидата на обуци, да се понашају у складу са прописима дефинисаним у Закону о одбрани, Закону о служби у Оружаним снагама БиХ, етичком кодексу понашања припадника Оружаних снага и других важећих прописа, те су у обавези да се примјењују на свим локацијама Оружаних снага БиХ, па тако и у Центру за основну обуку у Пазарићу - напомињу из Министарства.

Замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић изјавио је синоћ Срни да се испитује случај малтретирања и вријеђања припадника Оружаних снага БиХ српске националности у касарни "Заим Имамовић" у Пазарићу код Сарајева и да очекује да за седам дана буде објелодањено шта се ту дешавало.

Подсјећамо, РТРС-у је из више извора потврђено да су припадници Оружаних снага БиХ српске националности овој касарни изложени малтретирању и вријеђању на националној основи.