latinica  ћирилица
09/12/2022 |  12:03 | Аутор: СРНА

Након двије деценије директан лет из Београда за Кину

На београдском аеродрому "Никола Тесла" данас је уприличен свечани испраћај авиона "Михајло Пупин" националне авиокомпаније Ер Србија на лет за кинески град Тјенђин.
Конференција поводом првог лета авиона Ер Србија за Тјенђин (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ) -
Конференција поводом првог лета авиона Ер Србија за Тјенђин (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

Први лет је најављен за 14.10 часова, а њиме ће након више од двије деценије поново бити успоствављена директна авио-веза између Србије и Кине.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је Србија захвална Кини на свему што су двије земље заједнички постигле у протеклом периоду, те искрено поносна на стратешко партнерство и челично пријатељство.

- Успостављење ове линије је показатељ да су велике ствари тек пред нама - рекла је Брнабићева на конференцији за новинаре прије првог лета.

Она је навела да је Споразум о слободној трговини са Кином потпуни приоритет за Београд.

Брнабићева је указала на то да је успостављање везе са Тјенђином практично директна линија са Пекингом јер та два мјеста дијели само 30 минута вожње, додајући да ће то значити нове велике инвестиције и туристички бум за Србију.

Амбасадор Кине у Србији Чен Бо изјавила је да јој је драго што је постигнут заједнички циљ и успостављена директна авио-веза између двије земље.

- И први мост који су градиле кинеске компаније у Србији зове се по Михајлу Пупину као и авион који данас испраћамо, а можда ће ускоро бити и по Николи Тесли - рекла је она и додала да је компанија Ер Србија заједнички јунак борбе против пандемије вируса корона.

Усљед тренутних ограничења због вируса корона летови између два града обављаће се једном седмично и то од Београда до Тјенђина петком, а повратни од највеће луке у сјеверном делу Кине до српске пријестонице недјељом, саопштила је раније "Ер Србија".

Летови између Београда и Тјенђина обављаће се авионима "ербас А330" из дуголинијске флоте, а просјечно трајање лета је 10 часова од Београда до Тјенђина и 12 часова од Тјенђина до Београда.

Авио-карте већ су у продаји и могу се купити по цијени почевши од 649 евра по смјеру, односно од 1.086 евра за повратну карту у економској класи, са укљученим свим припадајућим таксама.