latinica  ћирилица
09/12/2022 |  12:09 ⇒ 12:41 | Аутор: РТРС

Подићи свијест о фемициду као великом проблему друштва (ВИДЕО)

У протеклих 20 година, у Српској је убијено 114 жена, а према подацима МУП-а Српске, у задњих седам година пријављено је 9. 000 случајева насиља над женама и дјецом.
Бањалука - Конференција Џендер центра - Фото: СРНА
Бањалука - Конференција Џендер центраФото: СРНА

Уочи 10. децембра, Дана људских права, Џендер центар Владе Републике Српске организовао је конференцију посвећену фемициду, као најекстремнијем облику родног насиља.

Фемицид је најтрагичнији и најекстремнији облик родног насиља. Најчешће је почињен од садашњих или бивших партнера жена. Фемициду увијек претходи контирнуирано насиље.

- Породично насиље и фемицид дешавају се у најближем окружењу, жене у породици од оних којима највише вјерују и то је велика трагедија - рекла је Мирјана Лукач директорица "Џендер центра" Владе Републике Српске.

За протеклих седам година, 15 је правоснажних пресуда квалификованих као убиство или тешко убиство, а предвиђене казне према закону су од 5 до 20 година. У појединим случајевима казна може бити и доживотна.

- Требамо да подигнемо свијест о потреби жена да свједоче, јер само ефикасно кривично процесуиранје извршилаца може да спријечи даље случајеве таквог насиља - сматра Далибор Врећо јавни тужилац ОЈТ Бањалука.

Веома је важна континуирана едукација свих субјеката заштите. Приоритетна је потреба пружити сваки облик подршке женама које пријаве насиље, један је од закључака данашње конференције.