latinica  ћирилица
09/12/2022 |  12:37 ⇒ 15:45 | Аутор: СРНА

Великохочани поручују да остају на своме, бавећи се виноградарством

Власник једне од највећих винарија у Великој Хочи Мирослав Маниташевић рекао је да су Срби мудрошћу показали да им нико не може отети оно што су вијековима стицали Великохочани.
Мјештани Велике Хоче испред домаћинства Петровић - Фото: РТРС
Мјештани Велике Хоче испред домаћинства ПетровићФото: РТРС

Маниташевић је за Срну нагласио да су у Великој Хочи цареви и краљеви зидали цркве и манастире ослоњене на виногорја и поручио да мјештани неће одустати од винограда преко којих је у вријеме Немањића постојао виновод све до Високих Дечана.

- Да ли је приштинским и међународним властима на Космету циљ да тлачењем произвођача вина у Великој Хочи и Ораховцу угуше српство и протјерају их из села које је, попут Подкаљаје и Шадрвана у Призрену, према налогу бившег изасланика ЕУ на Космету Питера Фејта, стављено на списак заштићених зона у којима је забрањена било каква градња и промјена националне структуре становништва? - пита Маниташевић.

Он је истакао да у Великој Хочи нема домаћинства које нема пет-шест тона вина и упитао "зашто /премијер самозваног Косова Аљбин/ Курти не врши пљенидбу рода пшенице или кукуруза по селима у којима се домаћинства баве пољопривредом".

Маниташевић је рекао да их плаши списак који су им јуче показали, на којем су имена свих који се баве производњом вина и ракије, и који ће уколико Приштина не схвати да су виноградарство, производња вина и ракија основна дјелатност сваког домаћинства у Великој Хочи и Ораховцу, доживјети исто што и породица Петровић.

- Не бјежимо од тога да платимо порез и да региструјемо фирме или како их год они назову, али нам морају дати упутство и рећи шта треба да урадимо како наше егзистенцијално питање - бављење виноградарством не би било сматрано фалсификовањем и чинило кривично дјело - напомиње Маниташевић.

Он апелује да власти у Београду нађу простора да упосле младе јер је највећи непријатељ Великохочана расељавање због незапослености.

Маниташевић је као примјер навео да у његовој породици нико од тројице браће са супругама нема запослење, нити било који други приход изузев преживљавања од бављења виногрдарством.

- Зар држава Србија нема капацитета да попут одлуке о стављању на државни списак свих Срба са сјевера Косова који су напустили институције самопроглашеног Косова, сачини додатни списак на коме би били млади Великохочани и Ораховчани? - пита Маниташевић.

Бојан Накаламић, комшија породице Петровић, за Срну каже да у Великој Хочи Срби славе дан и Богу захваљују што је током јучерашњег упада полиције самопроглашеног Косова и царине у Велику Хочу превладао разум Срба над бестијалношћу насилних властодржаца из Приштине.

- Палили смо свијеће јуче ујутру и јутрос у цркви за здравље и да нам Бог сачува разум јер ово што смо сви, не само породица Петровић, јуче преживјели равно је изласку из казамата са губилишта - каже Накаламић.

Он је истакао да им је Срђан Петровић захвалио за подршку током јучерашњег у његовом животу најтежег дана, дајући обећање да се неће селити, нити одустати од тога да, све док га ноге носе, гаји винову лозу и производи вино и ракију, онако како су то Петровићи радили у протеклих неколико стотина година.

Послије јучерашње пљенидбе око 42 тоне вина породици Петровић, смирила се ситуација у Великој Хочи, у којој ослоњено на осам цркава сазиданих у 13. вијеку живи око 700 Срба.

Људи, одлучни да опстану на своме и да породице, попут њихових предака одгајају радећи у виноградима, производећи надалеко чувено Хочанско вино и ракију "Ораховачка лоза", поручју да су истрпјели период апсолутног безвлашћа, киднаповања и убистава, паљења и прогона, те да ће истрпјети и преживјети и покушај приштинских власти да успоставе страховладу.