latinica  ћирилица
09/12/2022 |  13:13 ⇒ 19:03 | Аутор: РТРС

МУП Српске: Преварама на друштвеним мрежама оштетили грађане за више од 100.000 КМ (ФОТО)

Полицијски службеници Министарства унутрашњих послова Републике Српске реализовали су под надзором Окружног јавног тужилаштва Требиње криминалистичку истрагу кодног назива "Тикет" у оквиру које се 11 лица са подручја Требиња, Фоче и Чајнича сумњичи да су починила кривична дјела превара.
МУП Српске - Фото: РТРС
МУП СрпскеФото: РТРС

Извршени су претреси на 11 локација на подручју Фоче, Требиња и Чајнича и том приликом полицијски службеници су пронашли и одузели предмете који се доводе у везу са извршњем наведених кривичних дјела. Слободе је лишено осам од 11 осумњичених, док су три лица била недоступна. Лица лишена слободе су након криминалистичке обраде, пуштена на слободу.

- Осумњичени су наведена кривична дјела починили тако што су се, у протеклом временском периоду, путем профила на друштвеним мрежама Фејсбук и Инстаграм, рекламирали да посједују информације о намјештеним спортским мечевима - саопштено је из МУП-а Српске.

Преварили грађане преко друштвених мрежа (Фото:РТРС) 

Помоћу апликација за комуникацију путем интернета (Viber, WhatsApp, Messenger) су ступали у контакт са оштећеним лицима из Србије, Хрватске, Црне Горе и других земаља, те су их лaжним прикaзивaњeм и прикривaњeм чињeницa, држали у заблуди, у погледу тога да посједују информације о намјештеним спортским мечевима.

Преварли грађане преко друштвених мрежа (Фото:РТРС) 

Наводили су оштећене да, путем сервиса за слање новца "Western Union", "RIA-e money transfer", "Међународна поштанска упутница" и "Moneygram", уплаћују новац у сврху наводног клађења, на име лица која су ангажована за те потребе, као и на имена самих осумњичених.

- По извршеној уплати новца, оштећени су у даљњој комуникацији одржавани у заблуди да су остварили добитак на кладионици (осумњичени су им слали фотографије фалсификованих добитних тикета и уплатница новца на име оштећених) те им је, у име различитих измишљених трошкова и провизија за слање новца, тражено да уплате још новца - додаје се у саопштењу.

Преварили грађане преко друштвених мрежа (Фото:РТРС) 

Противправна имовинска корист настала вршењем горе поменутих кривичних дјела износи више од 100.000 КМ.

МУП Српске апелује на грађане да приликом комуникације на друштвеним мрежама буду опрезни и не вјерују особама које креирају профиле на којима објављују фотографије новца, накита, наводно добитних тикета, као и изјава особа, које су наводно остварили новчани добитак сарађујући са њима.

Наглашавају да се у овим случајевима увијек ради о покушају преваре.