latinica  ћирилица
09/12/2022 |  13:25 | Аутор: СРНА

У недјељу свечана академија и концерт поводом 120 година постојања СПКД "Просвјета"

Свечана академија и концерт гудачког оркестра "Камерата академика" поводом 120 година Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" Сарајево биће одржани у недјељу, 11. децембра, у Сарајеву.
СПКД "Просвјета" - најава концерта - Фото: СРНА
СПКД "Просвјета" - најава концертаФото: СРНА

Концерт ће бити одржан у Дому оружаних снага БиХ са почетком у 18.00 часова, најавили су данас на конференцији за новинаре у Сарајеву представници СПКД "Просвјета".

Предсједник СПКД "Просвјета" Недељко Маслеша подсјетио је на историјски развој Друштва основаног 1902. године у Сарајеву с циљем очувања и његовања културе, традиције и обичаја српског народа на овом простору.

- "Просвјета" је свим својим активностима од тог давног времена до данас чврсто повезана са Сарајевом, његовом историјом, тако да смо поносни на чињеницу да смо проглашени друштвом од посебног значаја за град, а добитници смо и његове Шестоаприлске награде као и Плакете Кантона Сарајево - изјавио је Маслеша.

Он је додао да је протеклих мјесеци организован низ манифестација и догађаја поводом 120 година од оснивања СПКД "Просвјета" Сарајево.

Предсједник Управног одбора Друштва Дејан Гарић истакао је да су веома поносни на овај јубилеј који су обиљежавали током године, а можда је најзначајније отварање библиотеке "Просвјете", односно њен повратак "кући" након 70 година - на први спрат зграде ове установе како би поново била мјесто окупљања.

Гарић је подсјетио да је то својевремено била најстарија и највећа јавна библиотека у Сарајеву и у БиХ.

- Прошлог мјесеца смо посадили 120 стабала на заштићеном подручју Требевића, уз неколико клупа, спомен-плочу и обиљежје како би то био мали поклон свима који посјете Требевић поводом 120 година СПКД "Просвјета" - рекао је Гарић.

Он је најавио одређене активности и у наредном периоду, а већ 15. децембра у просторијама "Просвјете" у Сарајеву глумац Милан Димић одиграће монодраму "Има нека тајна веза" посвећену великом пјеснику Душку Трифуновићу.

- Објавили смо књигу сабраних пјесама Душка Трифуновића, човјека који је у овом граду неоправдано заборављен, али ћемо се овом монодрамом присјетити његовог живота и рада - рекао је Гарић.

Он је најавио и организовање округлог стола на којем ће бити ријечи о значају и доприносу националних културних друштава у БиХ од 1902. године до данас, додајући да ће све те активности бити крунисане божићним концертом 5. јануара у Народном позоришту у Сарајеву.

- У нади да ће све ово што припремамо бити посјећено, позивамо заинтересоване да дођу. Све ће бити отворено за публику осим божићног концерта за који ће се улазнице продавати због нашег фонда за стипендирање - рекао је Гарић.

Диригент гудачког оркестра "Камерата академика" Тијана Вигњевић истакла је да ће на наступу у недјељу бити импозантно видјети оркестар са више од 30 чланова у гудачком корпусу на сцени Дома оружаних снага БиХ.

Она је напоменула да ће бити извођена дјела Волфганга Амадеуса Моцарта, Едварда Елгара и Петра Иљича Чајковског.

- Оркестар чине млади професионални музичари и студанти Музичке академије у Сарајеву. Позивам све да дођу и пропрате концерт - рекла је Вигњевићева.

СПКД "Просвјета" основано је 1902. године у Сарајеву с циљем очувања српске културе и идентитета у БиХ. Настало је као самоникла, класична демократска асоцијација добронамјерних грађана, поклоника националне културе и просвјете.

По значају "Просвјета" се дуго налазила одмах иза Српске православне цркве, а по неким активностима је чак и предњачила, одговарајући на специфичне потребе српске културе у 20. вијеку.