latinica  ћирилица
09/12/2022 |  14:15 | Аутор: СРНА

Сједница УО ПИК: Задржати позитивну динамику успостављања власти на свим нивоима

Политички директори Управног одбора Савјета за спровођење мира позвали су политичке актере да задрже позитивну динамику у процесима успостављања власти и договарања свеобухватног коалиционог програма, који би се фокусирао на спровођење реформи и напредовање БиХ на путу ка ЕУ.
ПИК - Фото: РТРС
ПИКФото: РТРС

У коминикеу након дводневне сједнице наводи се да су политички директори Управног одбора ПИК-а изразили задовољство због чињенице да су конституисани Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, Народна скупштина Републике Српске, Представнички дом Федерације БиХ, те све кантоналне скупштине.

- Преостала именовања у структурама власти требају бити ријешена - наводи се у коминикеу након сједнице Управног одбора ПИК-а одржане у Сарајеву.

Управни одбор ПИК-а "осудио је сваки облик сецесионистичке реторике и дјеловања", те позвао владајућу коалицију у Републици Српској да "престане са свим активностима којима се крши Општи оквирни споразум за мир, укључујући и Устав БиХ, или којима се угрожавају државне надлежности или суверенитет и територијални интегритет БиХ".

Управни одбор позвао је Фискални савјет и Савјет министара да одобре Глобални фискални оквир за период 2023 - 2025. године да би се припремило усвајање буџета БиХ.