latinica  ћирилица
09/12/2022 |  14:35 ⇒ 18:24 | Аутор: РТРС

Акцијом "С љубављу храбрим срцима" до успостављања савременог неонаталног транспорта у Српској

На састанку предсједника Републике Српске Милорада Додика са Удружењем педијатара Српске изнесена је потреба и наглашен значај организовања савременог неонаталног транспорта за коју је предсједник Српске показао велико разумијевање и пружио пуну подршку, саопштено је из Удружења педијатара Српске.
Удружење педијатара Републике Српске -
Удружење педијатара Републике Српске

У циљу остварења изнесених потреба предсједник Републике Српске ове године организује хуманитарну акцију "С љубављу храбрим срцима" намијењену успостављању савременог неонаталног транспорта у Српској, наводи се у саопштењу.

- Потпуно рјешење овог проблема захтјева набавку адекватне опреме, прије свега транспортних инкубатора за родилишта као и едукацију здравственог особља које ради у родилиштима широм Српске из области реанимације, збрињавања и транспорта витално угрожене новорођенчади - поручују из Удружења педијатара.

У 2021. години у Српској је транспортовано 111 витално угрожене новорођенчади из укупно 10 родилишта, најчешће према Универзитетско-клиничком центру Српске, али и према установама у Србији, наводи се у саопштењу.

- Опремање родилишта у Српској са савременим транспортним инкубаторима и едукација здравственог особља за иницијално збрињавање, стабилизацију те транспорт витално угроженог новорођенчета доприноси бољем преживљавању критично угрожене новорођенчади и смањењу посљедица перинаталне хипоксије и њеном утицају на даљњи психомоторни развој новорођенчади - истичу из Удружења педијатара. 

Састанак је одржан 5. децембра 2022. године.