latinica  ћирилица
09/12/2022 |  14:56 ⇒ 10/12/2022 | 08:29 | Аутор: РТРС

Додик: Након конституисања Вијећа народа биће изабрана нова Влада Српске (ВИДЕО)

Мандатар за састав нове Владе Републике Српске Радован Вишковић обавијеситио нас је да су конципирани сви елеметни за састав Владе, рекао је предсједник СНСД-а Милорад Додик након састанак Извршног комитета ове странке.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

-  Само чекамо да се форимира Вијеће народа, а то је у уторак. Након тога затражићемо сједницу НСРС како би се изабрала нова Влада Српске - рекао је Додик, који је и предсједник Српске.

Истакао је да је ЦИК и по том питању одуговлачио.

      View this post on Instagram

A post shared by Милорад Додик (@mdodik.official)

- Веома афикасно смо забршили контитуисање НСРС, завшрен је поступак око делегата Вијећа народа и Дома народа. Активности ЦИК-а су усмјерени против СНСД-а, неважећи листић су прогласили важећим - навео је Додик на конференцији за новинаре.

Реаговао је на како каже срамну и незакониту одлуку Централне изборне комисије БиХ у процесу избора делегата из Републике Српске у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

Рекао је да је та одлука ЦИК-а "најцрња тачка у раду Централне изборне комисије"

ЦИК у континуитету проводи активности које су директно уперене против СНСД - поручио је Додик и додао да представници СДА, ДФ, СДС и ПДП сједе у ЦИК-у и јасно раде на штету СНСД-а.

Истакао је да Република Српска није задовољна провођењем Дејтонског споразума.

- Сматрамо да тзв. ПИК највише доприноси проблемима у БиХ. Прваци свијета у рушењу БиХ јесу земље ПИК-а, за лажну наду на овим просторима, јер све њихове политике биле су промашене. Нас наговарају како је то нешто добро за нас, а ми, ето, од муке, то као прихватамо. Залагаћемо се за Уставну позицију БиХ - нагласио је Додик.

Додик је навео да СНСД на заједничком нивоу има највише представника и да је незаобилазно да добије и четвртог делегата у Дому народа парламента БиХ, као и да Борјана Кришто из ХДЗ-а БиХ има подршку СНСД-а да буде предсједавајући Савјета министара БиХ.

Истакао је да је утврђена делегација која ће представљати СНСД у разговорима са представницима "осморке".

Додик је поновио да Република Српска има усвојен Буџет за наредну годину.

- Плате радника у наредној години биће повећане за пет одсто, а пензије за 13 до 14 одсто - рекао је Додик.

Сједници Извршног комитета су присуствовали потпредсједници СНСД-а Жељка Цвијановић и Радован Вишковић, те високи функционери странке, међу којима су Славко Митровић, Зоран Тегелтија, Нада Тешановић, Денис Шулић, Сања Вулић, Синиша Каран и Радован Ковачевић.