latinica  ћирилица
09/12/2022 |  15:58 ⇒ 17:03 | Аутор: sputniknews.com

Путин разочаран изјавом Меркелове: Можда је требало раније да покренемо специјалну операцију

Специјална војна операција у Украјини можда је требало да буде покренута раније, али је Русија рачунала на то да ће постићи договор у оквиру Минских споразума, изјавио је председник Русије Владимир Путин.
Владимир Путин (Фотo: EPA/IGOR KOVALENKO) -
Владимир Путин (Фотo: EPA/IGOR KOVALENKO)

Како је рекао, изјава бивше њемачке канцеларке Ангеле Меркел о томе да су Мински споразуми били закључени само да би се Украјини дало време да се припреми за рат са Русијом за њега је била неочекивана.

- Искрено речено, то је за мене било потпуно неочекивано. То је разочаравајуће. Отворено говорећи, нисам очекивао да ћу то чути од бивше савезне канцеларке. Увек сам полазио од тога да је руководство Њемачке искрено према нама - рекао је Путин.

Како је додао, изјава Меркелове о Минским споразумима само говори о томе да је "све урађено исправно у погледу покретања специјалне војне операције".

- Испоставило се да нико није ни намјеравао да реализује Минске споразуме. Украјинско руководство је преко бившег предсједника Петра Порошенка такође то саопштило – потписао је, али није намјеравао да реализује. Ја сам се ипак надао да ће други учесници у споразуму бити искрени према нама. Испоставља се да су нас и они обмањивали и поента је била само да се Украјина напумпа оружјем и да се припреми за борбена дејства. Очигледно смо се касно оријентисали, искрено речено. Можда је све то требало покренути и раније - рекао је руски лидер.

Поверење је на нули

Међутим, по његовим ријечима, Москва се надала да ће се договорити са Украјином у оквиру Минских споразума.

- Повјерење је скоро на нули. Али послије таквих изјава, наравно, намеће се питање повјерења. Како да се договарамо? О чему? И да ли је могуће договарати се с неким? Где су гаранције? Али свеједно, на крају ћемо морати да се договарамо. Много пута сам говорио да смо спремни на те договоре, отворени смо за то, али то нас тјера да се замислимо – да се замислимо с ким имамо посла - констатовао је Путин.

Раније је бивша немачка канцеларка Ангела Меркел у интервјуу листу "Цајт" изјавила да су Мински споразуми потписани како би Украјина имала времена да постане јача. Додала је да су сви схватали да је конфликт замрзнут и да проблем није ријешен.

Бивши предсједник Украјине Петро Порошенко у разговору са руским пранкерима признао је да су Мински споразуми заправо били потребни да би се добило на времену и да би се ојачала украјинска војска уз подршку НАТО-а.