latinica  ћирилица
09/12/2022 |  16:22 | Аутор: СРНА

Човић: Нећемо се одазвати позиву СДА

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да се неће одазвати позиву СДА за преговоре о формирању власти.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

- За то нема ниједног разлога. Ми смо свој дио посла када је ријеч о партнерима у Федерацији БиХ направили потписивањем споразума и треба бити досљедан и то спровести. Кроз тај споразум смо казали да ћемо успоставити власт на нивоу Савјета министара, ентитета и свим срединама гдје то можемо када су кантони у питању - рекао је Човић.

Он је након данашње сједнице Предсједништва ХДЗ-а БиХ рекао да ће радити на финализацији разговора са "осморком" и да ће сљедеће седмице та прича већ бити завршена, када је могуће да Борјана Кришто буде именована за предсједавајућу Савјета министара.

- Партнери настављају разговоре на начина да ћемо у суботу /сутра/ имати један дио разговора, у понедјељак други дио билатералних разговора када је у питању представник српског народа с којим смо, такође, основе договорили. Вјерујем да идуће седмице завршава та прича и да ћемо имати врло јасну структуру Савјета министара када је ријеч о ресорима - навео је Човић.

Човић је навео да би процес формирања Владе Федерације БиХ могао бити нешто компликованији.

Он је додао да би се у идућој седмици требали стећи услови да се конституише Дом народа Федерације БиХ.

- Сада постоји врло јасна страначка структура и један дио тог посла би био да се бира Дом народа /парламента/ БиХ, а други дио да се бира предсједник и два потпредсједника Федерације, кроз клубове, како то предвиђа закон. Видјећемо како ће тај процес ићи - истакао је Човић.

Према његовим ријечима, што се тиче хрватске стране, односно, ХДЗ-а и ХНС-а, биће један кандидат.

- Мислим да ће бити један кандидат испред српског народа, а како ће то бити код Бошњака, видјећемо. Према томе ће се, рекао бих, односити оперативно или тактички, већ како то буде на првој сједници донесено. Но, и ту је циљ да до краја године имамо Владу, али и кључне документе који су нам нужни - појаснио је Човић.

Говорећи о томе да ли ће број руку у Клубу Бошњака нешто промијенити, Човић је казао да то апсолутно неће промијенити ништа.

- Има простора, законског и оперативног да овај процес завршимо у року. Можда ће се нешто закомпликовати па ће нам требати седам дана дуже, али не бих на било који начин спекулисао око бројева. Сад су они такви какви јесу, након извлачења из тог шешира, видјећемо како то буде сами чин одлучивања на сједници Дома народа. Могуће је да се ту свашта промијени. Моје задовољство да унутар хрватског клуба имамо потпуну стабилност, а све остало ће ријешити колеге чији је то посао и интерес - оцијенио је Човић.

Он се осврнуо и на улазак Хрватске у Шенген, истакавши да је дубоко увјерен да ниједан житељ из БиХ приликом уласка и изласка неће због Шенгена имати било какав проблем.

- Настојаћемо да режим који сада имамо приликом преласка границе не буде нимало сложенији, да буде једноставнији. Шенген бих доживио као подстицај нама за убрзани кандидатски статус - навео је Човић.