latinica  ћирилица
09/12/2022 |  16:35 ⇒ 19:14 | Аутор: РТРС

Из Херцеговине једногласна подршка винарима из Велике Хоче (ВИДЕО)

Градоначелник Мирко Ћурић и представници винарија из Требиња, први су се одазввали позиву предсједника Одбора за помоћ Косову и Метохији, Милораду Арлову, да помогну породици Срђана Петровића из Велике Хоче, коме је полиција самопроглашеног Косова заплијенила 42 хиљаде литара вина.
Из Херцеговине једногласна подршка винарима - Фото: СРНА
Из Херцеговине једногласна подршка винаримаФото: СРНА

Сви требињски винари једногласни су да помогну и покажу солидарност колеги, коме је нанијета велика материјална штета и нарушен мир.

Породични посао винара, Срђан Петровић из Велике Хоче дуг један вијек, нестао је у трену када му је полиција самопроглашеног Косова отуђила 42 хиљаде литара вина. Мукотрпним радом и вишедеценијским улагањима часно је издржавао и хранио своју породицу. Колико је потребно напора и зноја, да би се одржао посао и породична традиција знају требињски винари, који су пружили подршку Петровићу.

- Једна од идеја је била да Аграрни фонд има наше продавнице у Бањалуци, Сарајеву да се ту донирају боце вина и да се да рекламна цијена. Битно је да брзо реагујемо, да тај човјек дође и овдје и да виде да нису сами - рекао је винар Драган Анђелић.

Сви у Републици Српској смо уз Србе са КиМ, трудићемо се да им помогнемо колико год будемо могли. Зато смо и данас овдје да изнаћемо рјешења и начине како помоћи онима којима је неправда учињена, каже градоначелнмик Требиња.

- Ступили смо у контакт господином Петровићем, он жели да до краја године дође у Требиње. Он је то сватио као једну поруку која му је важна у овом тренутку и тада ћемо издефинисати на који начин ћемо да помогнемо, да ли је упитању новац, вино, ракија. Сматрам да је то веома значајно - навео је градоначелник Мирко Ћурић.

Полиција самопроглашеног Косова са дугим цијевима упала је у винарију Петровића и заплијенила 42 хиљаде литара вина. Срђан и његове комшије без обзира на притиске, неће са својих вјековних огњишта.