latinica  ћирилица
09/12/2022 |  16:43 ⇒ 10/12/2022 | 07:23 | Аутор: РТРС

Амбасада Русије: Манипулација такозваних партнера, игноришу наше чланство у ПИК-у

Амбасада Руске Федерације у БиХ објавила је коментар у вези са састанком политичких директора ПИК-а.
Амбасада Русије у БиХ -
Амбасада Русије у БиХ

Коментар руске Амбасаде преносимо у цијелости:

Још једном констатујемо манипулативно понашање такозваних партнера, који са непоколебљивим безобразлуком игноришу чланство Русије у ПИК-у. Нису се чак ни потрудили да ставе озлоглашену фусноту о нашем неслагању са текстом комуникеа. Наглашавамо да тај комунике одражава мишљење само одређеног дијела међународне заједнице. Задржавамо право да дјелујемо на основу улоге Русије као једног од свједока Дејтонског мировног споразума.

Потврђујемо наш принципијелни став о нелегитимности такозваног високог представника. Нјегови неспретни поступци, ексцентрично понашање, јавне ескападе исмијавају се чак и у западним медијима. Све је то довело до невиђеног пада његовог ауторитета у БиХ, што само потврђује исправност нашег става у погледу ништавости његовог мандата без одобрења Савјета безбједности УН-а.

Чини се да су наши западни колеге упали у ситуацију из "Кваке 22". С једне стране неосновано трубе о поштовању суверенитета БиХ, с друге стране, не могу да се одрекну инструмента вањског протектората – Канцелатије високог представника, који им је потребан за постизање очигледно недејтонског циља, а то су евроатлантске интеграције БиХ.

Полазимо од тога да судбину БиХ требају одређивати њени грађани, и то самостално и без вањског старатељства.