latinica  ћирилица
09/12/2022 |  17:12 ⇒ 17:12 | Аутор: СРНА

Уложена жалба на одлуку о неодређивању притвора Милошу Лучићу

Тужилаштво БиХ уложило је данас жалбу на одлуку Суда БиХ којом није одређена мјера притвора министру за људска права и избјеглице Милошу Лучићу, осумњиченом за високу корупцију.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Тужилаштво БиХ сматра да је пуштање осумњиченог у кућни притвор већ нанијело штету истрази због немогућности контроле комуникација осумњиченог путем интернета, видео-позива и високо-технолошких ресурса, као и путем посредника или на друге начине, са свједоцима и осумњиченима у предмету, саопштено је из Тужилаштва.

- Оваква одлука у супротности је са стратешким опредјељењем институција за борбу против корупције и шаље негативну поруку напорима институција и агенција за спровођење закона у процесуирању и борби против корупције и злоупотребе положаја носилаца највиших функција у институцијама власти у БиХ - наводи се у саопштењу.

Из Тужилаштва је наведено да посебну тежину даје чињеница да је одлука Суда донесена на Међународни дан борбе против корупције, те у вријеме када се очекује да БиХ добије кандидатски статус.

Жалба Тужилаштва БиХ у поподневним часовима отпремљена је Суду БиХ.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ ухапсили су 6. децембра министра за људска права и избјеглице у Савјету министра Милоша Лучића.