latinica  ћирилица
09/12/2022 |  17:30 ⇒ 17:30 | Аутор: СРНА

Ћурић: Из Мостара послати поруку мира

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић изјавио је данас да, након пљачке и девастације Саборне цркве Свете Тројице у Мостару, треба послати поруку мира да би се ситуација што прије стабилизовала.
Мирко Ћурић - Фото: РТРС
Мирко ЋурићФото: РТРС

Ћурић је рекао да су сви у Мостару опредјељења да се не смије дозволити да појединци који су девастирали храм одлучују о судбини већине и да је и градоначелник Мостара Марио Кордић сагласан да 99 одсто становника сматра да у том граду треба да живе и Срби и Хрвати и муслимани, као и сви остали.

- Поруку мира треба послати посебно када се зна шта се све дешавало у Мостару у посљедње вријеме и треба гледати куда иде већина - рекао је Ћурић, који је са осталим званичницима из Републике Српске и БиХ присуствовао Светој архијерејској литургију у том храму након његове девастације.

Ћурић је рекао новинарима у Требињу да је јасна порука из Мостара да су сви опредјељења да простор треба да добију људи који желе добро Мостару, без обзира којој вјери припадају.

Он је подсјетио да је и градоначелник Кордић већ позвао да починиоци пљачке што прије буду пронађени, да се храм што прије заврши и да је најавио да ће позвати све грађане Мостара да у томе учествују, што ће подржати и буџет града и остале БиХ институције.

Ћурић је нагласио како сумња да је у позадини тог случаја материјална корист јер су доступнији каблови за струју остали непресјечени, а прекиути су они који су освјетљавали храм и омогућавали да ради звоник и сат, што је, како је рекао, радио неко ко није лаик, већ веома стручан.

Саборна црква Свете Тројице у Мостару прије два дана је поново опљачкана, девастирана и покидани су сви каблови за електричну енергију. То је 10. пут ове године да је опљачкан овај свети храм.

У Саборној цркви данас је, у присуству бројних вјерника, владика захумско-херцеговачки и проморски Димитрије уз саслужење свештеника из цијеле Херцеговине служио Свету архијерејску литургију као знак подршке православнима у Мостару./