latinica  ћирилица
09/12/2022 |  18:32 ⇒ 10/12/2022 | 10:12 | Аутор: РТРС

Донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" - ове године набавка транспортних инкубатора (ВИДЕО)

Под покровитељством предсједника Републике Милорада Додика, 26. децембра биће одржано 13. донаторско вече "С љубављу храбрим срцима".
С љубављу храбрим срцима - Фото: РТРС
С љубављу храбрим срцимаФото: РТРС

Овогодишња акција, на иницијативу републичког Удружења педијатара, има за циљ да се породилиштима широм Српске обезбиједе транспортни инкубатори и омогући витално важан савремени неонатални транспорт.

У Српској је само у прошлој години 111 витално угрожене новорођенчади трнспортовано из 10 породилишта - најчешће према Универзитетском клиничком центру Републике Српске и здравственим установама у Србији, подаци су Удружења педијатара.

- Колеге немају транспортне инкубаторе па траже одобрење да возе у друге градове - рекла је шеф Одјељења дјечије интензивне његе УКЦ Српске др Весна Новаковић.

Због тога су педијатри на састанку са предсједником Републике Милорадом Додиком указали на потребу и значај организовања савременог неонаталног транспорта.

Добили су подршку предсједника, па ће овогодишња Хуманитарна акција "С љубављу храбрим срцима" бити усмјерена на рјешавање овог проблема.

- Опремање родилишта у Републици Српској савременим транспортним инкубаторима и едукација здравственог особља за иницијално збрињавање, стабилизацију, те транспорт витално угроженог новорођенчета доприноси бољем преживљавању критично угрожене новорођенчади и смањењу посљедица перинаталне хипоксије и њеном утицају на даљи психомоторни развој новорођенчади - саопштено је из Удружења педијатара Републике Српске.

Од 3.170 беба рођених у УКЦ-у у прошлој години, било је неопходно транспортовати њих 19, међу којима су биле и бебе компликованијег здравстевног стања.

Овогодишњем акцијом, коју организује предсједник Републике Милорад Додик, на иницијативу педијатара из Невесиња, Требиња, Зворника, Источног Сарајева, Градишке, Добоја, Бијељине, Фоче и Бањалуке исказана је потреба да се у породилиштима широм Српске набаве транспортни инкубатори и тако омогући савремени неонатални транспорт.

Из Удружења педијатара истичу и значај обуке здравственог особља у породилиштима широм Републике Српске за реанимацију, збрињавање и транспорт витално угрожене новорођенчади. Донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" биће одржано 26. децембра.