latinica  ћирилица
09/12/2022 |  19:57 ⇒ 19:57 | Аутор: СРНА

Јовановић: Одредба из Резолуције 1244 о повратку српских снага и даље важећа

Право Србије да врати војнике на Косово и Метохију није застарјело јер Резолуција СБ УН не застаријева, рекао је бивши дипломата Савезне Републике Југославије при УН Владислав Јовановић.
Владислав Јовановић (Фото: Танјуг/ Сава Радовановић) -
Владислав Јовановић (Фото: Танјуг/ Сава Радовановић)

Јовановић је рекао да одредба Резолуције 1244 Савјета безбједности УН о обавези враћања до хиљаду српских војника и полицајаца на Косово је подједнако обавезујућа као и све друге одредбе тог документа.

Он је додао да се поставља питање одговорности задужених за спровођење Резолуције 1244 зашто је нису до краја спровели.

Ако би неко рекао да је за то касно, Јовановић је навео да то не стоји, јер не постоји застаривост императивних резолуција СБ.

- Ако се не извршавају, онда је то немар и одговорност оних који је нису извршили. Није касно да ми ово питање покренемо, чак и као тест. Нека они то одбију, па да цијели свијет види да су имали злу најмеру од почетка да од наше јужне покрајине направе другу албанску државу - рекао је Јовановић за портал "Косово онлајн".

Он је навео да се догодило и једно одступање од Резолуције 1244 јер је НАТО накнадно овластио команданта Кфора да он има дискреционо право да одлучује када и да ли ће снаге Србије до хиљаду војника да буду враћене.

- Командант КФОР-а никада није затражио повратак српских снага. Сад смо дошли до ситуације да су одредбе које су у корист Албанаца све извршене и преко мјере, а оне које се тичу Срба и Србије нису уопште. За 200.000 изганих и расељених Срба нису створени услови за повратак, вратило се само два одсто - каже Јовановић.

Друго, додао је, повратак до хиљаду војника је требало по Резолуцији да демонстрира суверенитет Србије на Косову, макар и симболичним војним присуством.

- Америка од почетка уопште није имала намјеру да то спроведе јер је имала у виду да врло брзо Косово прогласи независном државом. Због тога је агресија НАТО-а на СРЈ била не само злочиначка него и освајачка, јер су одвојили насилно јужну српску покрајину са намером да је дефинитивно предају Албанцима - наводи Јовановић.

Питање повратка српских трупа на Косово и Метохију покренуто је у Београду због најновијих дешавања на Косову, међу којима је и синоћњи упад на сјевер између 300-350 косовских полицајаца са оклопним возилима који су се стационирали у мјешовитим насељима.