latinica  ћирилица
09/12/2022 |  22:22 ⇒ 22:22 | Аутор: СРНА

Боцан-Харченко: Криза потребна Западу - да држи српски свијет у страху

Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко рекао је да Приштина методично и тврдоглаво јача присуство својих снага на сјеверу Косова и да је ситуација тамо веома опасна.
Александар Боцан-Харченко (Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC) -
Александар Боцан-Харченко (Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC)

Боцан-Харченко је оцијенио да Приштина наставља кампању застрашивања и угњетавања српског становништва на Косову и Метохији, а циљ је заузимање сјевера Покрајине.

Он је истакао да је немогуће не примијетити да се ескалација на Косову и Метохији одвија у оквиру састанака о западном Балкану и разговора о значају стабилности у региону.

- Апсолутно се ништа не ради за нормализацију алармантне ситуације у Покрајини. Криза је потребна Западу да изврши притисак на Београд, да држи српски свијет у страху - оцијенио је Боцан-Харченко у саопштењу.

Амбасадор Русије рекао је да је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић потпуно у праву када подсјећа на извјесну одредбу Резолуције 1244 Савјета безбједности УН о повратку српског полицијског особља на Косово, преносе београдски медији.

- Разумије се, западњаци не маре за спровођење онога шта је усаглашено уз њихово посредовање. Њихови су циљеви сасвим супротни задацима рјешавања кризних питања - најважније за Запад је да страна, коју спонзорише, купи вријеме. То је сада отворено признато у вези са Минским споразумима. Нећу се изненадити да иста тужна судбина чека и Бриселске договоре, које Приштина и ЕУ остављају на папиру - закључио је Боцан-Харченко.