latinica  ћирилица
10/12/2022 |  07:22 ⇒ 10:06 | Аутор: РТС

Полиција самопроглашеног Косова ухапсила двојицу Срба; Вучић вечерас о ситуацији на КиМ

У сјеверном дијелу Косовске Митровице, послије упада специјалних јединица тзв. косовске полиције у четвртак увече, мирно је, али напето.
Александар Вучић (Фото: FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ) -
Александар Вучић (Фото: FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ)

Мањи број припадника тзв. косовске полиције распоређен је у Бошњачкој махали и у насељу Три солитера. Градом патролирају возила Еулекса. О последњим догађањима на КиМ и одговору Београда, предсједник Србије Александар Вучић, говориће вечерас у 19 часова.

Косовска полиција ухапсила је на Јарињу Србина М. А. због сумње да је учествовао у нападу ватреним оружјем на полицијске службенике.

Он се сумњичи за тешко убиство у покушају. У полицији не прецизирају када и гдје се тачно случај догодио, осим да је до инцидента дошло "прије одређеног времена".

Косовска полиција саопштила је да је у четвртак ухапсила још једног грађанина српске националности због напада на полицајце.

У Приштини је Централна изборна комисија одржала синоћ ванредну сједницу поводом избора у четири општине на сјеверу КиМ. Разговарало се о безбједности одржавања избора о чему ће обавијестити предсједницу привремених институција, која треба да донесе одлуку о њиховом одржавању.

Више западних земаља позвало је Владу у Приштини да одложи изборе заказане за 18. и 25. децембар.

Брисел осуђује свако насиље и позива на одговорност и деескалацију. Наводе да јединице Еулекса и Кфора патролирају и прате ситуацију, али да је приоритет нормализација односа двије стране.

Приштина методично и тврдоглаво јача присуство својих снага на сјеверу Косова и Метохије, сутуација је опасна, оцијенио је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко. Истиче да се наставља кампања застрашивања и угњетавања српског становништва.

Сједињене Америчке Државе позвале су Београд и Приштину на уздржаност и избјегавање ескалације тензија. Портпарол Стејт департмента осудио је насиље у инцидентима 6. и 8. децембра.