latinica  ћирилица
10/12/2022 |  08:43 ⇒ 15:15 | Аутор: СРНА

Стевандић: Заштитити надлежности Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да је због неуставних одлука из Сарајева неопходно заштитити надлежности Српске загарантоване Дејтонским споразумом, чак и по цијену мијењања законодавства и Устава.
Ненад Стевандић - Фото: СРНА
Ненад СтевандићФото: СРНА

Стевандић је поручио да се не смије дозволити да Српска буде дискриминисана у правима и развоју наметнутим рјешењима високих представника.

- Уставни суд БиХ са странцима је такође неприхватљив. То се мора мијењати. Све кризе у БиХ производе странци и високи представници, они не допуштају да се народи помире - рекао је Стевандић за Вечерње новости.

Према његовим ријечима, странци Бошњацима буде амбицију да завладају БиХ, док Србе покушавају да понизе.

Стевандић каже да се залаже за боље односе Срба и Бошњака.

- Најважније је, колико год то неком чудно звучало, у Српској изградити добар баланс између Срба и Бошњака. То ће бити велика добит и значиће мирну ситуацију. Урадићу све да до тога дође - поручио је Стевандић.

Када је ријеч о односу са хрватским народом, Стевандић сматра да је предсједник Републике Српске Милорад Додик то добро избалансирао.

- И ту постоји нека врста одбране од унитаризма, а то нажалост не препознаје опозиција - навео је Стевандић.

Говорећи о формирању власти на свим нивоима, Стевандић је рекао да постоји прилика да се избалансирају и поправе односи између свих народа у БиХ, као и са Србијом и Хрватском.

Он је поручио да се изборни процес мора вратити у надлежност Републике Српске, као и да ће питање реорганизације Централне изборне комисије БиХ зависити од бошњачких и хрватских политичких опција.

Стевандић каже да је ЦИК закомпликовао избор српских делегата у Дом народа парламента БиХ и да је очигледно да се окренуо политици и дискриминацији Републике Српске и Срба.