latinica  ћирилица
10/12/2022 |  09:52 | Аутор: СРНА

У Српској порасла производња и продаја шумских сортимената

У Републици Српској је за десет мјесеци ове године остварен укупан обим производње од 1.613.303 метара кубних разних шумских сортимената, што је за три одсто више него у истом периоду прошле године, подаци су Републичког завода за статистику.
Дрво за обраду - Фото: РТРС
Дрво за обрадуФото: РТРС

У посматраном периоду, највише је произведено трупца од четинарског дрвета у маси од 530.926 метара кубних, а лишћарског 297.173 метара кубних.

У Српској је за десет мјесеци ове године продато укупно 1.649.997 метара кубних разних шумских сортимената, што је за 1,7 одсто више него у истом периоду прошле године.

На залихама је регистровано 133.728 метара кубних шумских сортимената.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник рекао је Срни да је добро то што је остварен раст у односу на прошлу годину, али да су ти проценти раста скромни јер је и даље присутно битно одступање од планираног обима.

Он је истакао да је у октобру у односу на исти мјесец прошле године остварен значајно већи обим производње и продаје и да је "права штета" што није било таквих показатеља у више мјесеци током ове године, када је био висок ниво тражње за производима дрвне индустрије, чиме би се остварени ниво производње могао довести до планираног.

- Претпостављам да су до таквог октобарског резултата довеле мјере Владе Српске као што су стимулација за подизвођаче радова од 4,73 КМ по метру кубном извршене производње, подршка за набавку механизације и слично - навео је Шиник.