latinica  ћирилица
10/12/2022 |  10:28 ⇒ 10:28 | Аутор: СРНА

Дрецун: Легитимно је право Србије да тражи повратак својих снага

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да би захтјев Београда о повратку српских снага на Космет био легитиман и у складу са Резолуцијом 1244, али да то није реално очекивати с обзиром да су самопроглашено Косово признале три од пет сталних чланица Савјета безбједности УН, који о овоме одлучује.
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

- Ово јесте упозоравајућа порука са наше стране, али ми морамо да одговоримо на начин који нам је на располагању. Ништа што симболизује државу Србију није прихватљиво за оне који су признали лажну државу Косово. Ово је једна тешка политичка игра. Нисмо ми наивни да мислимо да ће се сложити САД или Велика Британија - рекао је Дрецун за РТС.

Он је напоменуо да ће Србија упутити захтјев УН и да Савјет безбједности одлучује о повратку српских снага на Космет, а тек ако би им то било омогућено они би били под јуриздикцијом КФОР-а.

- У једном дијелу војно-техничког споразума се говори, а њега треба да обезбиједи командант КФОР-а, да ће обезбједити поштовање након доласка, односно повратка наших безбједносних снага. Из тога произилази да је Савјет безбједности тај који треба да дозволи повратак нашим снагама безбједности - појаснио је Дрецун.

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић поручила је јуче да је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти ситуацију у покрајини довео на ивицу рата, али да то није урадио сам већ уз прећутно одобравање Запада, те да је Србија врло близу тога да затражи да на Космет упути своје снаге у складу са Резолуцијом Савјета безбједности УН 1244.

Поводом ситуације на Космету јавности ће се вечерас обратити предсједник Србије Александар Вучић.