latinica  ћирилица
10/12/2022 |  11:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Послије двије године пандемије данас додјела Нобелових награда у Стокхолму

Након пуне двије године пандемијских ограничења данас ће у Стокхолму бити додијељене Нобелове награде уз церемоније и званични банкет, а добитници ће се лично појавити да приме ово велико признање.
Додјела Нобелове награде (Фото архив: EPA-EFE/Anders Wiklund) -
Додјела Нобелове награде (Фото архив: EPA-EFE/Anders Wiklund)

Током додјела Нобелове награде у протекле двије године ниједан лауреат није лично присуствовао церемонији због памндемијеских ограничења, већ је награда уручивана у матичним земљама добитника.

Данашња церемонија почиње у 16 часова по средњеевропском времену са званицама и номинованима који ће се појавити у пуном сјају и свечаној тоалети онако како је то налагао протокол прије пандемије корона вируса, преноси Ројтерс.

- С обзиром на изазове са којима се сијвет суочава, важно је истаћи у први план идеју Алфреда Нобела о међународном заједништву - рекао је Видар Хелгесен, извршни директор Фондације Нобелове награде.

Нобелове награде биће додијељене данас у Ослу и у Стокхолму, а најпрестижнија, она за мир, биће додијељена у Ослу бјелоруском активисти Алешу Бјаљацку, организацији за људска права Меморијал из Русије и Центру за грађанске слободе из Украјине.

Остале награде, чији су добитници проглашени у октобру, биће додијељене у Стокхолму. Ове године награду за медицину добија шведски генетичар Сванте Пебо а Нобеловци за физику су Ален Аспе, Џон Ф. Клаузер и Антон Цајлингер.

Награда за хемију биће додијељена Керолин Р. Бертоци, Мортену Мелдалу и Карлу Барију Шарплесу, добитници за економију су Бен Шалом Бернанке, Даглас В. Дајмонд и Филип Х. Дибвиг, а Нобелову награду за књижевност ове године ће добити француска књижевница Ани Ерно.

Нобелове награде традиционално се додјељују 10. децембра, на годишњицу смрти Алфреда Нобела, а сваки лауреат добија и чек у износу од 10 милиона шведских круна (900.000 евра), међутим када једну награду добије више лауреата, овај износ се равномерно дијели.