latinica  ћирилица
10/12/2022 |  12:12 | Аутор: СРНА

Кошарац: Европској комисији достављен допуњен акциони план за извоз црвеног меса

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац саопштио је да су Европској комисији достављени одговори на додатна питања из акционог плана у вези са испуњавањем препорука из извјештаја Директората за здравље и безбједност хране о могућности извоза црвеног меса из БиХ на тржиште ЕУ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Министарство спољне трговине и економских односа је у сарадњи са Канцеларијом за ветеринарство БиХ и ентитетским министарствима пољопривреде усагласило одговоре, који се, прије свега, односе на обиљежавање животиња, што је била једна од главних препорука ЕУ аудит тима - рекао је Кошарац.

Он је изразио очекивање да ће Европска комисија у што скоријем периоду прихватити допуњени акциони план за извоз црвеног меса из БиХ на тржиште ЕУ.

Кошарац је додао да су у том акционом плану јасно дефинисане активности, носиоци и рокови за реализацију активности.

- Надамо се да ће Европска комисија дати зелено свјетло за почетак реализације акционог плана, што ће бити додатни подстицај и помоћ домаћим пољопривредним произвођачима - навео је Кошарац.

Он је нагласио да је ЕУ важан спољнотрговински партнер БиХ, те да би извоз црвеног меса на ово тржиште значајно утицао на повећање укупног спољнотрговинског промета са ЕУ, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

- Наш циљ је да извозно оријентисаним привредним субјектима из Републике Српске и Федерације БиХ омогућимо излазак на велико европско тржиште и на тај начин додатно ојачамо конкурентност домаћих производа - закључио је Кошарац.