latinica  ћирилица
10/12/2022 |  14:30 ⇒ 14:30 | Аутор: СРНА

"Постигнут договор о енергетици и неколико других области" (ВИДЕО)

Предсједник странке "Народ и правда" Дино Конаковић задовољан је атмосфером и конструктивним разговором на данашњем састанку делегација СНСД-а и "осморке", истичући да је врло брзо постигнут договор у неколико области, укључујући област енергетике.
Елмедин Конаковић - Фото: РТРС
Елмедин КонаковићФото: РТРС

- Не сумњам да можемо постизати договоре и имплементирати нешто што је данас врло актуелно у цијелом свијету с обзиром на енергетску кризу - рекао је Конаковић након састанка двије делегације у Бањалуци.

Свима који су очекивали да ће у први план бити стављене разлике и да ће једни другима укидати идентитете и приоритете, Конаковић је поручио да се ради о озбиљном приступу озбиљних људи који схватају реалност ситуације БиХ у области економије, демографије, перспективу земље у ЕУ.

- Наш примарни задатак јесте повећање бруто друштвеног производа, побољшање живота свих људи у БиХ. Спремни смо на компромисе те врсте како би разбили учмалу политичку сцену у којој је било популарно правити политичке конфликте. Ми смо храбри да то данас креирамо другачије - истакао је Конаковић.

Према његовим ријечима, предуслов за рјешавање неких проблема јесте уређивање односа са сусједима Хрватском, Србијом, Црном Гором, као и Словенијом и Македонијом.

- На томе ћемо обзиљно и предано радити како би створили предуслове за бољу комуникацију - рекао је Конаковић.

Он је додао да је досадашњим састанцима "осморке" и ХДЗ БиХ виђена потпуно другачија атмосфера од раније виђених када је у питању формирање Владе Федерације БиХ, а да ни данас у Бањалуци није разговарано о именима, појединцима, фотељама, већ су као приоритет стављена питања која брину грађане БиХ.

- Надам се да ћемо у наредних седам дана завршити овај дио посла који се може назвати политичким дијелом и онда креирати овај суштински, којим ћемо, на бази досадашњих разговора, дати задатке људима који треба да сједну у Савјет министара и да ће они тамо брзо доћи - рекао је Конаковић.

Он је увјерен да ће се добра сарадња у будућности видјети на свим нивоима власти у БиХ и да је ово, како је оцијенио, трачак свјетла на крају тамног тунела.

Дамир Марјановић из странке "За нове генерације" оцијенио је да су сви видјели да се једино у договорима нешто може добити.

- Драго ми је што могу да кажем да смо на овом састанку направили један дивни консензус за будућност БиХ, а то су млади људи и њихова позиција, њихово образовање - рекао је Марјановић, додавши да ће то створити услове за укључивање младих.

Марјановић је рекао да га охрабрује да ће реформа образовања у БиХ, уважавајући уставне надлежности и све оно што је записано, омогућити да дипломе универзитета у БиХ коначно подједнако важе на европском тржишту као и друге, што због административних пропуста до сада није био случај.