latinica  ћирилица
10/12/2022 |  14:42 ⇒ 14:47 | Аутор: СРНА

Никшић: Договорена структура која ће формирати Савјет министара (ВИДЕО)

Предсједник СДП-а БиХ Нермин Никшић рекао је послије састанка делегације СНСД-а и представника "осморке" да је договорено да је ово структура која ће формирати будући Савјет министара.
Нермин Никшић - Фото: РТРС
Нермин НикшићФото: РТРС

- Формиране су неке радне групе, добили смо од СНСД-а делегацију и људе који ће представљати СНСД. "Осморка" и ХДЗ ће имати своје представнике који ће у наредној седмици, најбрже што је то могуће направити некакве основе и смјернице и принципе за конституисање и програм рада Савјета министара - рекао је Никшић.

Он је навео да ће ти принципи бити општег карактера, а да ће операционализацију доживјети од Савјета министара и од министара у Савјету министара.

Никшић је рекао да ће учинити све да овај напредак буде такав да "осморка", ХДЗ и СНСД са својим партнерима направи Савјет министара, да федерална и Влада Републике Српске сарађују у пуном капацитету и покажу грађанима да је ово земља у коју ће се људи враћати, а не земља из које ће млади одлазити.

- Ми настављамо на овом раду и мислим да је пуно боље када радимо, договорамо и рјешавамо ове ствари, него да правимо било какве популистичке изјаве које на крају не доводе до било каквог рјешења. Боље је разговарати у тишини колико год треба да дођемо до једног рјешења, него популизмом растјеривати људе и дијелити БиХ - истакао је Никшић.

Он је рекао да постоје ствари о којима се тешко могу сложити и не слажу се, али да постоји пуно ствари о којима се слажу и које могу врло брзо урадити да грађани у цијелој БиХ осјете бољитак и напредак.

- Важно је да смо се врло брзо договорили да покажемо грађанима БиХ да долазе неке нове структуре власти које су спремне да сарађују, да причају и о ономе о чему се слажу, а поготово о ономе о чему се не слажу, да траже рјешења, а не да се сукобљавамо и да једни другима шаљемо поруке подјела и додатних проблема у овој земљи - нагласио је Никшић.

Лидер СДП-а је рекао да му је задовољство да у посљедње вријеме добија све више порука грађана који подржавају овакву политику "и који кажу чак да нису гласали и нису били политички активни, али да коначно виде неко свјетло".

Он је нагласио да му то буди наду и да то сигурно буди наду грађанима БиХ да виде једну нову политику сарадње.

Никшић је рекао да "није никаква тајна да је СДП са представницима СНСД-а имао изузетну сарадњу у мандату 2010-14. године.

- Тада смо вратили неку наду, тада се сарађивало и радило заједно и сигуран сам да можемо стати на оно што је тада прекинуто одласком СДП-а у опозицију - додао је Никшић.