latinica  ћирилица
10/12/2022 |  15:55 ⇒ 11/12/2022 | 09:11 | Аутор: РТРС

Водостаји ријека у порасту; Отежан саобраћај на више путних праваца (ФОТО/ВИДЕО)

Саобраћај на магистралном путу Козарска Дубица - Приједор потпуно је обустављен у мјесту Брекиња /Милића Гај због изливања ријеке Кнежице, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.
Поплаве у Српској - Фото: СРНА
Поплаве у СрпскојФото: СРНА

Обустављен је саобраћај и на локалном путу Божићи - Пуцари - Подградци, у мјесту Божићи /пут који од Манастира Моштаница иде према Подградцима/.

Због изливања воде на коловоз, отежано се саобраћа и на улазу у Козарску Дубицу из правца Приједора, у мјесту Парнице.

Отежано се саобраћа, због преливања воде на коловоз и на локалном путу Кнежица - Градина у мјесту Доњи Јеловац.

Интензивне падавине условљавају да се саобраћај одвија успорено и отежано на већини путева у Републици Српској јер се вода задржава на коловозима.

На подручју града Приједора, саобраћај се на бројним улицама одвија веома отежано.

У Приједору је усљед обилних падавина и огромне количине воде коју нису могли да приме колектори и канализационе мреже оштећен велики број објеката, путева и мостова, изјавио је градоначелник Слободан Јавор.

Јавор, као командант Штаба за ванредне ситуације, одржао је вечерас телефонску сједницу штаба на којој је разматрана тренутна ситуација на терену коју је проузроковала киша која од синоћ непрекидно пада у Приједору.

Констатовано је да је тренутни водостај ријеке Сане је 380 центиметара, а Гомјенице 410 центиметара, а најтежа ситуација је на подручју насеља Тополик и Врбице. Заплављено је око 200 кућа у тим насељима у којима припадници Територијално ватрогасно-спасилачке јединице константно врше испумпавање воде из стамбеним, подрумских и помоћних објеката.

 Насип на рјечици Бињачкој у градском насељу Лептихор у Козарској Дубици је утврђен и за сада не постоји опасност од изливања воде, а тренутно је сложено стање у Дубичкој равни, гдје је заплављено неколико домаћинстава, потврдио је начелник општине Раденко Рељић.

Рељић је рекао новинарима да је пријетила велика опасност да Бињачка изађе из корита, а да се реаговало на најбржи могући начин.

Он је истакао да је градско подручје те општине безбједно и да нема опасности од поплава.

- Пумпе раде пуном снагом, ниво воде је пао испод 40 центиметара, а био је достигао критичних 100 центиметара - изјавио је Рељић.

Фото: РТРС

Вода је прекрила половину саобраћајнице на путу према Градишци код Црначког моста, а у мјесту Орахова према Градишци пут је потпуно под водом.

Бујице су заплавиле саобраћајнице и дворишта у Добрљину и Кршљама, те у насељима Видорија, Рога и Урије на подручју општине Нови Град, а евидентиран је и одрон у насељу Грачани.

Воде има на коловозу на магистралном путу Нови Град - Приједор, као и на магистралном путу Нови Град - Костајница.

Фото: РТРС

Киша је и на подручју Градишке изазвала нагли пораст бујичних потока и ријека у потркозарским селима, те плављење подрумских просторија стамбених објеката на подручју градског насеља Сењак.

Вода се излила и на магистрални пут Градишка - Козарска Дубица.

Због неочишћених одводних канала, а услијед великих количина падавина, дио мјештана Драгочаја би могао поново провести ноћ на ногама, наводе из ове бањалучке мјесне заједнице.