latinica  ћирилица
10/12/2022 |  19:29 ⇒ 22:00 | Аутор: РТРС

Вучић: Обезбиједити присуство српских снага на КиМ, очекујемо највеће притиске на Србију (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић у обраћању јавности, због посљедњих догађања на Косову и Метохији, изјавио да је указао међународним партнерима на безобзирност Приштине, поводом хапшења полицајца Дејана Пантића, са чијом је супругом Сузаном разговарао.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ)

Усагласили смо текст који ћемо упутити команданту Кфора, којим ћемо затражити повратак наших снага безбједности на КиМ, најавио је Вучић.

- Наша борба тек предстоји, они су учинили све да онемогуће нормалан живот Срба на Косову и Метохији - поручио је Вучић.

"Упутио сам писмо чланицама ЕУ које нису признале Косово"

Приштина је погазила Вашингтонски споразум у потпуности, пошто 15. децембра у Бриселу подноси захтјев за чланство у ЕУ.

- То је за нас веома непријатан догађај и кршење Вашингтонског споразума - истакао је Вучић.

Упутио је, каже, писмо предсједницима и премијерима пет земаља које нису признале самопроглашену независност Косова, јер пријем могу да траже само државе, а Косово то није.

- То су наши пријатељи, вјерујем да ће писмо нешто значити - додао је Вучић.

Он је навео да ће Србија и он бити изложени до сада највећим и најтежим притисцима споља и поручио да неће признати Косово, нити одустати од захтева за формирање ЗСО.

Вучић је истакао да су Срби 10 година поштовали договор и Бриселски споразум, док Албнаци нису и да сада Аљбин Курти каже да је захтев за формирање ЗСО у дијалогу дјетињаста жеља и да то можемо да добијемо само ако признамо Косово.

- Пошто ћемо бити изложени таквом притиску без обзира на цијену да ли да их признамо или допустимо улаз у УН - нисам толико глуп колико неким изгледам и нећу то привхатити. Не пада ми напамет, мораће да испуне оно што су потписали у Бриселском споразуму - истакао је Вучић.

Како је рекао, биће и он и цијела Србија изложени жестоким нападима и пристицима споља, не само хирбирдним ратом којем смо били изложени и до сада, већ до сада највећим и најтежим могућим пристицима.

- И то могу да очекујем већ од 17. децембра када буду преставници Њемачке, Француске, Америке и Брисела буду у Београду и када ми буду "објаснили" како морамо да се понасамо и ако не шта ће да буду посљедице - рекао је Вучић.