latinica  ћирилица
10/12/2022 |  19:29 ⇒ 11/12/2022 | 07:42 | Аутор: РТРС

Од Нове године без посебне републичке таксе за предузећа - дио економских реформи Владе (ВИДЕО)

Од Нове године биће укинута посебна републичка такса за предузећа. Дио је то економских реформи Владе, које су почеле прије неколико година. Циљ је растерећење привреде. Овим се буџет одриче око десет милиона KM прихода, који тако остаје пословној заједници.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Ненад Милинковић власник је дрвопрерађивачког предузећа из Бањалуке.

Задовољан је што ће републичка такса бити укинута. Од Нове године биће ослобођен плаћања одређеног годишњег износа, који каже није био велик за његову фирму, али је то, сматра, добра порука пословној заједници.

- У питању је износ од 120 КМ на годишњем нивоу али и то што нећу морати размишљати јесам ли платио или нисам много ми значи. Надамо се да ће бити још сличних олакшица па ће у збиру бити значајна сума - истиче Милинковић.

Умањење износа ове таксе кренуло је прије двије године. Од тада у укупном износу пословној заједници Српске остајало је неколико милиона КМ по овом основу.

- Ефекат је био у првој години три, у другој шест, и сад ћемо имати ефекат од десет милиона КМ - рекао је Саша Аћић из Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Републике Српске истиче да је ранија наплата посебне републичке таксе много значила за буџет Српске али наглашава да са праксом олакшице пословним субјекатима треба наставити.

Економисти сматрају да ће то у наредној години итекако бити значајан износ за привреду Републике Српске.

Подсјећамо, да су почетком прошле године укинуте административне таксе.

Одређена предузећа су ослобођена комуналних накнада. Посебне републичке таксе умањиване су постепено – прво 30 одсто, ове године 60 процената, а од наредне године биће потпуно укинуте.