latinica  ћирилица
11/12/2022 |  10:47 ⇒ 14:55 | Аутор: РТРС

Велики значај Донаторске вечери - опрема веома битна за квалитетан транспорт дјеце (ВИДЕО)

Под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, 26. децембра са почетком у 20 часова, у Административном центру Владе Републике Српске, биће одржано 13. донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" с циљем прикупљања средстава за набавку транспортних инкубатора за породилишта у Српској.
Владимир Мирошљевић и Стојислав Коњевић - Фото: РТРС
Владимир Мирошљевић и Стојислав КоњевићФото: РТРС

- Набавка транспортних инкубатора за породилишта је веома важна јер су у већини случајева инкубатори које посједују болнице стари и дотрајали, а веома је битно да нама на клинику дођу квалитетно збринута дјеца чиме је олакшан процес лијечења - рекао је Владимир Мирошљевић, начелник Kлинике за дјечије болести УКЦ-а Српске.

Здрава дјеца су наш циљ, додаје Мирошљевић, а то можемо постићи само ако се успостави квалитетан систем у свих девет породилишта у Српској који ће добро да функционише.

- Породилишта морамо да униформишемо и опремом, знањем и кадром који имамо. Сви морамо да се укључимо у овај процес. Нама је битан је сваки живот - нагласио је Мирошљевић.

Педијатар-интензивиста Стојислав Коњевић истакао је да је осим набавке транспортних инкубатора битно квалитетно обучити и кадар.

- Без обученог кадра и увијек спремне и квалитетне опреме нема ни сез стабилизације витално угрожене новорођенчади,  а транспорт је кључна карика у том ланцу - додао је Коњевић.

Коњевић је нагласио да је у овој години било 120 транспорта дјеце који су захтијевали даљњу дијагностику, тако да је набавка транспортних инкубатора у Српској од великог значаја за лијечење пријевремено рођене дјеце.