latinica  ћирилица
11/12/2022 |  18:21 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Породилиштима широм Српске неопходни нови транспортни инкубатори (ВИДЕО)

Породилиштима широм Српске неопходни су нови транспортни инкубатори како би се омогућио савремен неонатални транспорт закључено је на недавном састaнку представника Удружења педијатара са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком који ове године хуманитарну акцију "С љубављу храбрим срцима" посвећује рјешавању овог проблема.
С љубављу храбрим срцима - Фото: РТРС
С љубављу храбрим срцимаФото: РТРС

Педијатри истичу колико су опрема, едуковани кадар и сваки минут важни у транспорту тек рођених беба са здравственим проблемима.

Требињска болница неонатални одјел има од 2003. године када је и купљен постојећи транспортни инкубатор те његов радни вијек након 20 година истиче, а годишње око 10 бебе потребно је збринути.

И Бањалука, као главни центар , има такође само један транспортни инкубатор који је недовољан за адекватан транспорт збрињавање новорођенчади са здравственим тегобама.

Важно је имати одговарајућу опрему и добро обучено особље у сваком породилишту Српске.

Овогодишњом акцијом "С љубављу храбрим срцима", у организацији предсједника Републике Српске, прикупљају се средства за набавку транспортних инкубатора, а донаторско вече биће одржано 26. децембра у Бањалуци.