latinica  ћирилица
12/12/2022 |  08:36 | Аутор: СРНА

Бајден: Приоритет је противваздушна одбрана

Амерички предсједник Џозеф Бајден рекао је у разговору са украјинским лидером Владимиром Зеленским да су за САД приоритет напори да се појача противваздушна одбрана Украјине.
Џозеф Бајден (фото:EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Џозеф Бајден (фото:EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Жестоки сукоби украјинске и руске војске настављени су на истоку и југу земље, а многи становници украјинског лучког града Одесе остали су у мраку послије напада дроновима и ракетама.

- Константно радимо са партнерима - рекао је Зеленски послије разговора са Бајденом и лидерима Француске и Турске.

Он је додао да очекује "важне резултате" послије серије међународних састанака у наредних седам дана, чија ће тема бити ситуација у Украјини.

Зеленски је рекао да је захвалио Бајдену на "финансијској и одбрамбеној помоћи без преседана" и да је разговарао са америчким лидером о ефикасним противваздушним системима за заштиту становништва.

Њемачки канцелар Олаф Шолц данас ће одржати онлајн састанак са лидерима Групе седам и министрима спољних послова земаља ЕУ у покушају да договори нове санкције против Русије и Ирана, као и слање додатне помоћи или наоружања Украјини.

Амерички министар финансија Џенет Јелен рекла је станици Си-Би-Ес да је досадашња помоћ Вашингтона Украјини премашила 50 милијарди долара и да ће бити настављена "све док буде потребна".

Она је поновила да је окончање рата најбоља ствар коју Америка може да учини за глобалну економију.