latinica  ћирилица
12/12/2022 |  11:55 ⇒ 14:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић са Срђаном Петровићем: Сваки Србин је поносан како сте се држали (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је данас током разговора са власником винарије Срђана Петровића из Велике Хоче, коме су полиција и царина приштинских власти заплијенили крајем прошле недјеље готово сво произведено вино, око 42.000 литара, да нема Србина који није био поносан на то како се породица Петровића држала у тим тешким тренуцима и поручио му да не брину око направљеног губитка.
Вучић са породицом Петровић (Фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs) -
Вучић са породицом Петровић (Фото:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs)

- За то немојте да бринете, што су вам направили губитак, они не знају разлику између Вранца, Прокупца, Гамеа, Грашевине и других сорти вина, па су измјешали све - рекао је Вучић у разговору са Срђаном Петровићем и његовом породицом.

Вучић је од Петровића добио на поклон његово метхохијско вино, које је показао пред камерама.

- Ово је метхоијско црвено вино, купажа три сорте, Вранца, Прокупца и Гама, на коме пише Велика Хоча КиМ и Република Србија, биће да је то разлог што су просули вино - рекао је Вучић и захвалио на поклону.

Вучић је рекао да његов отац има велику колекцију вина и да ће та флаша заузети специјално мјесто у тој колекцији, у његовој породичној кући.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Гледали смо нажалост шта се дешавало и колико вам је било тешко, а било је нам и још теже због немогућости да помогнемо - казао је Вучић и додао да је било посебно тешко у тим тренуцима гледати Срђановог оца Божидара у колицима, када су им одузимали вино.

Вучић је на почетку разговора рекао напоменуо да су сви дошли осим Срђановог оца Божидара и Божане и захвалио што дошли и дјеца Милена, Милан и Лука, и захвалио што су они и даље на КиМ и похађају школу у Косовскојо Митровици.

- Хвала што су они тамо и што сте их тако васипитали - рекао је Вучић.

Срђан и његова жена Сузана су захвалили Вучићу и држави Србији што су уз њих, као и што помажу српске винаре на КиМ.

Казали су да им је било нарочито тешко када им се син Милан попео на кров претећи да ће да скочи.

Срђан је у разговору са Вучићем рекао да та винарија прави вино од аутохтоних сорти. Вучић је казао да та породица има два хектара и прави најбоље вино од Прокупца, Вранца и Гамеа. Питао је Срђана да ли више воли Вранац или Прокупац и након одговора да је то, ипак, Прокупац, казао да је то наша аутохтона сорта која има будућност, као и да је чак аустријски Лидл направио посебне чаше за наш Прокупац.
Срђан је додао да праве и ракију, око 2.000 до 3.000 литара годишње, углавном лозу и комовицу, и нешто мало шљивовице.