latinica  ћирилица
12/12/2022 |  12:20 ⇒ 12:24 | Аутор: РТРС

Буха: Од великог значаја набавка новог транспортног инкубатора

Требињска болница има само један инкубатор за транспорт новорођенчади, па из ове здравствене установе поручују да ће од великог значаја бити набавка новог кроз предстојеће донаторско вече "С љубављу храбрим срцима", под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.
Љиљана  Буха - Фото: СРНА
Љиљана БухаФото: СРНА

Из Болнице Требиње сваке године транспортују десетак новорођенчади, пријевремено рођених, или због других разлога, у здравствене установе терцијарног нивоа.

Начелник Одјељења педијатрије са неонатологијом у Болници Требиње Љиљана Буха рекла је Срни да су обрадовани овогодишњом 13. акцијом "С љубављу храбрим срцима" која ће омогућити набавку новог транспортног инкубатора за требињско породилиште.

- Сва дјеца морају имати исте услове. Транспорт мора бити правовремен и сигуран. Јако је важно да се дјеца транспортују на вријеме и сигурним путем. Тих првих неколико сати живота код беба су врло значајни. У транспорту се не смију дешавати никакви инциденти, тако да морамо имати добру опрему - истакла је Буха.

Она је рекла да је постојећи инкубатор стар, те истиче да је, осим едукације кадра, потребно обнављати ову врло скупу и софистицирану опрему.

- Болница Требиње је најудаљеније породилиште од терцијарног здравственог центра, сва дјеца која се пријевремено роде са малом тјелесном тежином морају имати исте услове. Ми дјеци морамо обезбиједити сигуран транспорт до терцијарног здравственог центра гдје се ради софистирана дијагностика и њега. Тај транспорт не смије негативно утицати на крајњи исход здравља, односно живота пријевремено рођене бебе - рекла је Буха.

Она истиче да и неке друге бебе које захтијевају транспорт, морају бити транспортоване у инкубаторима, односно у условима који их неће додатно угрозити.

- Транспортни инкубатори су због тога веома значајни. Ми нашим бебама желимо да обезбиједимо максимум - рекла је Буха.

У Бањалуци ће, под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, 26. децембра бити одржано 13. донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" ради набавке транспортних инкубатора у породилиштима широм Српске.