latinica  ћирилица
14/12/2022 |  18:01 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Ђурић први свједок о злочинима у Добровољачкој (ВИДЕО)

Након што је три пута одгађан, почео је доказни поступак против Ејупа Ганића и још девет тадашњих муслиманских војних, полицијских и политичких функционера оптужених за ратни злочин у сарајевској Добровољачкој улици.
Добровољачка - Фото: РТРС
ДобровољачкаФото: РТРС

Први свједок Драшко Ђурић, учесник колоне у повлачењу из Сарајева, свједочио је о убиствима војника, официра и цивила у служби ЈНА, која су се дешавала у Добровољачкој 3. маја, али и дан раније испред Команде друге војне области на Бистрику.

Ђурић је испричао да је колона војника и цивила запослених у ЈНА нападнута 3. маја 1992. године, а да су они који су одведени у салу ФИС-а претучени и да је вршена тортура над резервистима и официрима.

Подсјећамо, осим Ганића, оптужница терети и Заима Бацковића, Хамида Бахту, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушину, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишку да су 3. маја 1992. године у Сарајеву напали небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, која је била под пратњом мировних снага УН.

Они су оптужени да су у оквиру својих функција и овлаштења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са подређенима планирали, подстрекавали и извршили овај напад.

Оптужница их терети и да нису спријечили убиства и рањавања војника и цивила, да су пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, мучили и нечовјечно поступали према заробљеним војницима, да нису спријечили нити казнили извршиоце, те да су помагали починиоцима након извршеног злочина.

Суђење ће бити настављено 21. децембра.