latinica  ћирилица
15/12/2022 |  15:36 ⇒ 15:37 | Аутор: СРНА

Кошарац на 20. састанку Министарског савјета Енергетске заједнице

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац учествовао је данас у Бечу на 20. састанку Министарског савјета Енергетске заједнице, на којем је одлучено да Енергетска заједница не продужи мјере против БиХ због кршења трећег енергетског пакета.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је позвао учеснике данашњег састанка да гласају против продужења мјера БиХ у трајању од двије године, како је то предложио Секретаријат Енергетске заједнице, саопштено је из Кабинета министра спољне трговине и економских односа.

- Укидање санкција представља јак вјетар у леђа за све нивое власти у БиХ да наставимо да радимо на испуњавању обавеза из Уговора о успостављању Енергетске заједнице, посебно када су у питању услови из другог и трећег енергетског пакета. Република Српска направила је значајне искораке у смислу преузимања ЕУ регулативе, те очекујемо да ће Федерација БиХ у што скоријем року учинити исто - навео је Кошарац.

Он је изразио захвалност представницима Србије, Црне Горе и Сјеверне Македоније који су гласали против продужења мјера Енергетске заједнице према БиХ.

Кошарац је указао на важност усвајања одлуке о квалитету течних нафтних горива, што је услов за чланство БиХ у Свјетској трговинској организацији, те подсјетио да је предложена одлука добила подршку Енергетске заједнице и да се ускоро очекује њено усвајање на Савјету министара.

- Укидање санкција уједно представља додатну обавезу да у што скоријем временском року усвојимо одлуку о квалитету течних нафтних горива - поручио је министар Кошарац.

На данашњем састанку разматрани су циљеви Европске уније у погледу енергетске транзиције и климатске неутралности које је Европска комисија предложила за 2030. годину.

Министар Кошарац гласао је против ове одлуке, поручивши да су за БиХ прихватљива три од укупно четири предложена циља за 2030. годину.

- У координацији и сарадњи са министрима енергетике Републике Српске и Федерације БиХ, дефинисали смо да су нам прихватљива три од четири предложена циља, јер је неопходно омогућити сигурност снабдијевања, те оставити простор за нове инвестиције у складу са већ усвојеним стратешким документима у земљи, а који између осталог предвиђау, нове производне пројекте као што је ТЕ Угљевик - навео је Кошарац.

Кошарац није подржао украјински приједлог да се на данашњем састанку усвоји изјава којом се, како је наведено, "осуђује руски агресивни рат против Украјине, те кориштење ресурса и енергије за уцјену европских економија и друштава, укључујући уговорне стране Енергетске заједнице".