latinica  ћирилица
15/12/2022 |  21:48 ⇒ 21:53 | Аутор: РТРС

Републички педагошки завод обиљежио 30 година

У Академији наука и умјетности Републике Српске одржана је свечаност поводом 30 година Републичког педагошког завода Републике Српске.
30 година Републичког педагошког завода - Фото: СРНА
30 година Републичког педагошког заводаФото: СРНА

Заједно са стварањем Републике Српске потекла је и иницијатива за оснивање Републичког педагошког завода. Свечани јубилеј 30 година постојања одржан је у Академији наука и умјетности Републике Српске, гдје је представљен претходни рад Завода.

Директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић истакао је значај ове образовне установе.

- Уткан у темеље Српске, Завод се борио да очува њен образовни систем, те је највећи резултат у раду то што свих 30 година имамо свој образовни систем, а турбулентна времена кроз која је Српске прошла су показала колико је то битно - рекао је Дамјановић.

Завод се током свог постојања залагао за квалитетно образовање и развијање педагошких стандарда. Одржавао је различите пројекте, међународне сарадње и залагао се за увођење е-наставе, инклузије и наставних планова и програма за дјецу са потешкоћама у развоју.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да је Републички педагошки завод важна карика у реформским и развојним процесима образовног система Српске.

Републички педагошки завод надлежан је и за израде наставних планова и програма у предшколским установа и основним и средњим школама, као и за вредновање и праћење квалитета наставе у тим установама.