latinica  ћирилица
16/12/2022 |  12:24 | Аутор: СРНА

Неопходна набавка нових транспортних инкубатора

Клиника за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске тренутно има само један транспортни инкубатор и зато би њихова набавка била веома значајна за унапређење здравствене заштите дјеце, речено је данас Срни у овој установи.
УКЦ Републике Српске - Фото: РТРС
УКЦ Републике СрпскеФото: РТРС

- Потребе Клинике за гинекологију и акушерство захтијевају набавку два транспортна инкубатора, јер садашњи један није довољан за наше потребе. И зато је изузетно важно донаторско вече "С љубављу храбрим срцима", чији је циљ обезбјеђење транспортних инкубатора за породилишта у Српској - истакли су у УКЦ-у.

У УКЦ-у подсјећају да је у Одјељење патолошке неонатологије прошле године транспортовано 197 новорођенчади, док је у Одјељењу интензивне његе 206 витално угрожене новорођенчади.

Прије двије године, извршен је транспорт 211 новорођене дјеце, док се у Одјелу интензивне његе налазило 177 витално угрожених беба.

У Бањалуци ће, под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, 26. децембра бити одржано 13. донаторско вече "С љубављу храбрим срцима", с циљем обезбјеђења транспортних инкубатора у породилиштима широм Српске.

Из Кабинета предсједника Српске раније је саопштено да је на иницијативу и захтјев педијатара из Невесиња, Требиња, Зворника, Источног Сарајева, Градишке, Добоја, Бијељине, Фоче и Бањалуке, исказана потреба да се у породилиштима широм Српске обезбиједе транспортни инкубатори и тако омогући савремен неонатални транспорт.

Носилац овогодишње акције је Удружење педијатара Републике Српске.