latinica  ћирилица
16/12/2022 |  14:07 | Аутор: Агенције

"Мундијал у Катару фантастичан, ФИФА зарадила 7,5 милијарди долара"

Мундијал у Катар био је фантастичан на свим пољима, од навијача, преко сјајне атмосфере, заједништва без инцидената, што је важно за будућност. Видјели смо сјајне утакмице, голове, изненађења, а играње усред сезоне позитивно је утицало на квалитет игре, изјавио је предсједник Међународне фудбалске федерације Ђани Инфантино.
СП у Катару (Фото: EPA/Neil Hall) -
СП у Катару (Фото: EPA/Neil Hall)

- Ово Свјетско првенство показало јединствену, кохезивну моћ - истакао је Инфантино на конференцији за медије у Дохи и захвалио свима који су помогли да буде најбоље икада.

Према његовим ријечима, до сада је утакмице у Катару, на стадионима, гледало 3,27 милиона гледалаца, што је просјек већи од 52.000, а рекордна посета виђена је на утакмици Аргентина - Мексико, коју је на стадиону Лусаил гледало 88.966 навијача.

ФИФА Фан Фестивал посјетило је више од 1,5 милиона људи, издато је 1.9 милиона "Хаyyа картица" за улазак у земљу, а највише је било навијача из Саудијске Арабије, Индије, САД, Велике Британије и Мексика.

- Иза нас су 62 утакмице без инцидента, била је сјајна атмосфера. Први пут екипе са свих континента су се пласирале у осмину финала, први пут је једна жена судила на утакмици Мундијала, Францускиња Стефани Фрапар. Приближавамо се граници од пет милијарди ТВ гледалаца - навео је Инфантино.

Он је истакао како је ФИФА у овом циклусу имала приход од 7,5 милијарди долара.

- То је милијарда више него у протеклом раздобољу, што је сјајно - казао је Инфантино, најавивши како у идућем циклусу ФИФА очекује 11 милијарди прихода, од којих ће скоро десет милијарди вратити директно у фудбал - јасан је он.

Инфантино је додао и како је значајно дужа надокнада времена довела до тога да је просјек ефективног играња утакмица скочио на 59 минута.

Такође, нагласио је посебан значај чињенице да су навијачи из цијелог свијета доласком у Катар открили арапски свијет који нису познавали, а у исто вријеме, Катарани, Саудијци и други су отворили своје куће, врата, земље како би поздравили људе са свих страна свијета.

Сљедећи Мундијал одржаће се за четири године у Мексику, САД и Канади са 48 репрезентација - формат такмичења требало би да буде 16 група по три репрезентације, али је Инфантино најавио и могућност промјене на 12 група по четири.