latinica  ћирилица
16/12/2022 |  18:51 ⇒ 17/12/2022 | 07:38 | Аутор: РТРС

Ко ће у нови Савјет министара? (ВИДЕО)

Завршене су провјере кандидаткиње Борјане Кришто коју је за предсједавајућу Савјета министара предложио ХДЗ БиХ, а подршку најавиле све странке јуче потписаног партнерског споразума.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Већ сљедеће седмице на посебној сједници, Предсједништво ће одлучивати о именовању прве жене на челу Савјета министара.

Ко би све могао да чини кабинет Борјане Кришто, званично, за сада је непознаница. Ипак, ресори су преузети, а већ се, незванично, говори и о кадровским рјешењима.

Републици Српској припадају четири министарства - финансија, спољне трговине и економских односа, безбједности и људских права, с тим да ће о људским правима бринути неко из реда осталих кога одабере СНСД заједно са "осморком".

О буџету и финансијама, према свему судећи, бринуће још актуелни предсједавајући Савјета Зоран Тегелтија. Сташа Кошарац један је од троје министара из старог сазива који би могао да остане и у новом.

Уз Борјану Кришто као кандидата за предсједавајућу, ХДЗ БиХ ће именовати министре правде и цивилних послова, док ће "осморка" да одлучује ко ће управљати дипломатијом, сектором одбране и саобраћаја.

На челу Министарства цивилних послова требало би да руководи Анкица Гудељевић, а Министарством правде Јосип Грубеша, који би могао да постане најдуговјечнији бх. министар са три мандата.

Најозбиљнији кандидат за шефа бх. дипломатије је Елмедин Конаковић. Конаковићев досије је, сазнаје РТРС, већ на путу за провјеру до СИПА и Централне изборне комисије.

Нови министар одбране могао би да буде потпредсједник СДП-а и актуелни посланик у Представничком дому Зукан Хелез. Министарску понуду, је примио, али каже, још о њој, није одлучио.

Ко ће у фотељу министра саобраћаја и веза, требало би да одлучи остатак странака окупљених у "осморку".

За оне који не испуне прохтјеве за министарским мјестима, остају утјешна - замјеничка, којих је 10 у Савјету министара.