latinica  ћирилица
17/12/2022 |  11:37 ⇒ 12:51 | Аутор: СРНА

Петковић: Транспортни инкубатори могу да спасу живот беба

Патронажна медицинска сестра акушерског и педијатријског смјера у пензији Нада Петковић из Лакташа, кроз чије руке је за 36 година рада прошло хиљаде беба, пружила је максималну подршку одржавању предстојеће донаторске вечери "С љубављу храбрим срцима", у оквиру које ће породилишта у Републици Српској добити транспортне инкубаторе.
Нада Петковић - Фото: СРНА
Нада ПетковићФото: СРНА

Петковићева је рекла Срни да ће наведена набавка омогућити додатну здравствену сигурност најмлађих и пријевремено рођене дјеце, те да се све с правом може сматрати пронаталитетном мјером.

"Транспортни инкубатори много ће значити да се пријевремено рођене бебе хитно, брзо и правовремено пребаце у удаљеније медицинске центре, гдје је потребно њихово збрињавање и евентуално лијечење. То може спасити њихов живот и у томе је важност обезбјеђивања наведених инкубатора", рекла је Петковићева.

Она је рекла да се тиме више неће дешавати транспорт беба које сестре и медицинско особље такорећи држе у рукама.

"Инкубатор је одлична ствар и требаће га имати чак и ако је у питању транспорт бебе хеликоптером у, на примјер, Београд. Много је ствари које се у том смислу не могу радити код нас у Српској и зато су важни поменути инкубатори", појаснила је Петковићева.

Она је додала да транспортни инкубатор има све у погледу високог степена безбједности бебе, од одржавања оптималне температуре у њему, до праћења виталних функција новорођенчета, одговарајуће кисеоничке подршке и слично.

- Дакле, у њему је безбједно као у болници, плус беба има одговарајућу пратњу медицинског особља. Све болнице које то немају, требало би да имају, а транспортне инкубаторе ће им, надам се, обезбиједити ова акција. Наравно, на том плану требаће обезбиједити и одговарајућу обуку медицинског особља - рекла је Петковићева.

Она је напоменула да транспортне инкубаторе у свим болницама немају чак ни развијеније земље.

Нада Петковић /68/ је, као патронажна сестра, обилазила је бројне мајке и њихове бебе на подручју Бањалуке, Лакташа и шире, у првим мјесецима након порођаја, дајући им савјете како да се брину о приновама.

Петковићева се присјетила случаја из 1976. године, када је као млада патронажна сестра у Стричићима на Мањачи извела несвакидашњи порођај.

- Жена се почела порађати усред велике полицијске вјежбе, дијете је почело да се рађа и излази на ногице. То је тежак порођај који обично захтијева царски рез, па сам због ризика замолила начелника полиције да нам уступи хеликоптер до Бањалуке. И таман када смо требали да узлетимо, мајка је вриснула - испало је дијете... Пилот је угасио елису на летјелици и ја сам жену породила на ливади - присјетила се Петковићева.

Међутим, у том трену јавио се проблем, јер се беба није огласила карактеристичним вриском.

- Није се јављала па сам је хито пренијела у локалну амбуланту. Вјештачким дисањем и масажом срца једва сам успјела да је оживим, и све се срећно завршило. Дијете је на крају добило име по пилоту хеликоптера и сада вјероватно има више од 40 година - навела је Петковићева.

Донаторско вече, 13. по реду, биће одржано под високим покровитељством предсједника Српске Милорада Додика у понедјељак, 26. децембра.

На том плану је на иницијативу и захтјев педијатара из Невесиња, Требиња, Зворника, Источног Сарајева, Градишке, Добоја, Бијељине, Фоче и Бањалуке исказана потреба да се породилиштима широм Српске обезбиједе транспортни инкубатори и тако омогући савремен транспорт пријевремено рођених беба, а носилац овогодишње акције је Удружење педијатара Српске.