latinica  ћирилица
17/12/2022 |  15:19 ⇒ 15:30 | Аутор: СРНА

Незадовољство тражењем несталих и радом правосуђа БиХ

Предсједник Скупштине Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунац Иван Петровић рекао је да су породице незадовољне процесом тражења несталих као и радом Суда БиХ који није процесуирао ниједан предмет ратног злочина почињеног над Србима на подручју Братунца.
Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунац - Фото: СРНА
Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила БратунацФото: СРНА

Петровић каже да од фебруара 2013. године није пронађена ниједна од 19 особа српске националности несталих у рату за којима се још трага.

- То показује однос према српским жртвама и нерад Института за тражење несталих БиХ када је у питању тражење несталих особа српске националности. Исто то потврђује и податак да ниједан предмет ратних злочина у вези са српским страдањем на подручју Братунца није процесуиран у Суду БиХ нити је подигнута оптужница за било који од мноштва масовних злочина почињених над Србима у средњем Подрињу - истакао је Петровић.

Он је изразио наду да ће се нова влада Републике Српске посветити више пажње и заложити се за побољшање тешког материјалног положаја породица несталих и за запошљавање дјеце погинулих и несталих у Братунцу.

На данашњој редовној извјештајној сједници Скупштине Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунац усвојени су извјештаји о раду Организације и Надзорног одбора од 2019. до 2021. године, изјавила је Срни предсједник ове организације Радојка Филиповић.

Она је појаснила да су данас разматрани и усвојени трогодишњи извјештаји, јер сједнице у том периоду нису одржаване због погоршане епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона.