latinica  ћирилица
18/12/2022 |  18:30 ⇒ 19/12/2022 | 07:16 | Аутор: РТРС

Боља опремљеност болница - веће шансе за пријевремену новорођенчад (ВИДЕО)

Под покровитељством предсједника Републике Милорада Додика, 26. децембра биће одржано 13. донаторско вече "С љубављу храбрим срцима".
С љубављу храбрим срцима - Фото: РТРС
С љубављу храбрим срцимаФото: РТРС

Овогодишња акција има за циљ да се породилиштима широм Српске обезбиједе транспортни инкубатори и омогући витално важан неонатални транспорт.

Да би се превезишли први, понекад критични дани за пријевремено рођене бебе, или оне код којих су дијагностификовани проблеми са виталним фукцијама, инкубатор представља спас. Због респираторних проблема по рођењу, беба Едине Чубре из болнице у Приједору хитно је транспортована у УКЦ. Иако нису имали транспортни инкубатор, заваљујући доброј обучености медицинског особља, новорођенче је стигло на вријеме.

- Свака минута ти је драгоцјена. Само размишљаш о томе како ће проћи тај пут, да ли ће дијете сигурно стићи - каже Чубре.

Сигурно је до УКЦ-а стигла и мајка близнакиња Мирела Марјановић коју су љекари из Добоја хитно упутили у Бањалуку, гдје се у седмом мјесецу трудноће породила церским резом. Божана је рођена са 920 грама, а Божица која није могла самостално дисати по рођењу је имала 720 грама.

- Велика је борба била, али мислим да смо успјели што смо стигли на вријеме у Бањалуку и што смо имали сву потребну опрему тамо, у Добоју не би успјеле преживјети - рекла је Марјановићева.

Првих мјесец дана било је неизвјесно, здравствено стање Божане и Божице је варирало из сата у сат. Божица је била 60 дана у инкубатору, а Божана девет дана краће.

- Кад видиш силу апарата, неких цјевчица око њих, прикључено по њима, баш је био шок. Једноставно оне нису могле без тога - додала је Марјановићева.

Бањалука као главни центар има један транспортни инкубатор, који је недовољан за адекватно збрињавање новорођенчади.

- Један би био заиста адекватан који би могао ући у магнетно поље када морамо пацијента послати на магнетну резонанцу- навела је Весна Новаковић шеф Одјељења дјечије интензивне његе УКЦ Републике Српске.

У УКЦ-у прошле године рођено је 3.170 беба, од којих је 19 транспортовано у Београд, осам са већим компликацијама.

- Наше колеге са терена такође немају одговарајуће транспортне инкубаторе, имају неке који чак немају ни респираторе, иду ка нама. Ми дочекујемо ту дјецу, некада се деси да ми то дијете морамо транспортовати за Београд - нагласила је Љиљана Соломун шеф Одјељења патолошке неонатологије.

Набавка транспортних инкубатора за све болнице у Српској и едукација здравственог особља основни су циљ овогодишње Донаторске вечери "С љубављу храбрим срцима".

Боља опремљеност болница, значи и веће шансе за пријевремену новорођенчад, да и други малишани добију животну битку као и мали хероји с почетка наше приче.