latinica  ћирилица
19/12/2022 |  22:16 ⇒ 22:16 | Аутор: РТРС

Други угао: Одлука о кандидатури БиХ биће условљавана (ВИДЕО)

Одлука о кандидатури БиХ за чланство у Европској унији, која је донесена на погрешним претпоставкама о БиХ као интересној сфери Запада, биће условљавана, истакли су у нашој емисији Други угао, сагласни су амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш и амбасадор БиХ у Русији Жељко Самарџија.
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

- Убрзавајући или давајући статус БиХ, они су створили један нови маневарски простор да би могли да уђу у неки нови период наметања, условљавања у правцу неких реформи. Само овај пут ће то бити кроз причу о отварању поглавља, европском путу, што свакако треба бити упозорење за Републику Српску, никако ширење оптимизма - рекао је Врањеш.

Амбасадор БиХ у Русији Жељко Самарџија рекао је да ЕУ има много својих проблема.

- Ове године говорити о кандидатском статусу, када сама ЕУ има гомилу својих великих проблема у којима се послије изласка Велике Британије почела на неки начин да се растаче, а ко зна шта ће бити у наредном периоду, мислим да то и није нека "политичка пљачка" за нас - додао је Самарџија.

Шеф представништва Републике Српске у Вашингтону, Обрад Кесић, казао је да Република Српска на овој одлуци Брисела може градити одлучнију политику у циљу заштите својих интереса, те је додао да се испоставило да легитимни захтјеви Српске да се БиХ врати оквирима Дејтонског споразума и да се исти поштује у потпуности, нису препрека за напредак према Европској унији.

- Република Српска сад је добила много јак аргумент да можемо и даље да наставимо да радимо, да Република Српска ојача своју позицију, да води једну водећу улогу у рјешавању било којег проблема на том путу, и да рјешавамо било коју препреку на путу према ЕУ - додао је Кесић.