latinica  ћирилица
20/12/2022 |  16:31 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Набавка транспортних инкубатора од огромне важности за пријевремено рођене бебе (ВИДЕО)

Четворогодишње Требињке, Анђела и Александра Давидовић, пријевремено су рођене близaнкиње, које су, поступком ВТО дошле на "овај свијет". Због недовољне опремљености болнице, одмах по рођењу морале бити хитно транспортоване у најближи Клинички центар. Захваљујући правовременој реакцији љекара и комплетног медицинског особља требињске болнице, брзим транспортом, добиле су прилику за живот.
Требиње - породица Давидовић - Фото: РТРС
Требиње - породица ДавидовићФото: РТРС

Због претходних оперативних захвата, али и година, Сандра се одлучила за вантјелесну оплодњу. Трудноћа је била високоризична,близаначка. Пријеверемени порођај био јој је највећи страх и управо се то и десило.

- Није једноставно када вам кажу да бебе морају даље, мислим свјесни сте свих ризика и свега да је могуће да у одређеном моменту и плућа закажу, да буде проблема у транспорту, да немају довољно кисеоника, нарочито када сте упознати са свим могућим ризицима, али с друге стране вам остане тај осјећај сигурности да су учинили све што су могли и љекари и особље, и надате се да ће што краће времена провести у путу и тако је и било - каже мајка Сандра.

Тај пут од болнице до Клиничког центра, најтежи је за мајке.

Иако је била упозната са свим могућим ризицима, јер ради као гинеколог у требињској болници, Сандра страх није могла да побједи.

- Ви не дишете, буквално имате осјећај да дах заустављате да бројите секунде које су вјечност, гледате само у телефон и ишчекујете да вам се јаве. И када вам љекар каже да су успјешно стигли у Клинички центар и да није било никаквих проблема у транспорту скакали бисте до плафона од среће - прича Сандра.

Мајкама које пролазе или ће тек треба да прођу кроз сличне ситуације, Сандра поручује да буду јаке .

- Када човјек помисли на дјецу па преживио би све, и смак свијета би преживио, једноставно је то јаче од човјека, тјера те нешто унутар саме личности да се бориш, јер колико год да ти је тешко у том моменту мораш остати и свјестан и јак ради своје дјеце - поручила је Сандра.

Набавком транспортних инкубатора за све болнце у Српској, пријевремено рођеним бебама пружићемо најбољу могућу шансу у животу за те прве кораке.

Требињска болница има само један транспортни инкубатор који је стар 18 година. На корак су да добију још један, нов и савремен, захваљујући акцији "С љубављу храбрим срцима".