latinica  ћирилица
21/12/2022 |  07:57 ⇒ 08:09 | Аутор: БЕТА

Фудбалери Марока дочекани у Рабату као хероји (ВИДЕО)

Неколико десетина хиљада Мароканаца дочекало је у Рабату своју фудбалску репрезентацију, након што су играчи надмашили и најлуђа очекивања те сјеверноафричке нације освојивши четврто мјесто на Свјетском првенству у Катару.
Дочек мароканских фудбалера у Рабату (Фото: EPA-EFE/Jalal Morchidi) -
Дочек мароканских фудбалера у Рабату (Фото: EPA-EFE/Jalal Morchidi)

Велики број навијача свих узраста окупио се дуж руте од аеродрома до центра мароканске престонице, којом је ишао отворени аутобус у којем су били играчи селектора Валида Реграгија.

Палили су бакље, махали заставама и плесали уз ритам бубњева док је аутобус пролазио уз велику полицијску пратњу, а насмијани играчи и селектор махали су и слали пољупце својим одушевљеним навијачима и правили фотографије са присталицама у позадини.

На неким мјестима дуж руте, велики број окупљених успоравао је аутобус који се кретао ка краљевској палати гдје је играче чекао краљ Мухамед VI како би "прославили велико и историјско достигнуће".

Као први афрички и арапски тим који је стигао до полуфинала Свјетског првенства, Мароко је ушао у историју и био једна од великих прича о успјеху турнира одржаном управо у арапској земљи.

Након што је побиједио бивше европске колонијалне силе Белгију, Шпанију и Португал, Мароко је у полуфиналу изгубио од Француске. На крају је завршио као четврти, пошто је у мечу за треће место изгубио од Хрватске, али је и то надмашило очекивања већине Мароканаца.

-И даље не могу да вјерујем шта се се десило на овом Свјетском првенству. Тим је сада поставио летвицу толико високо да нећемо бити задовољни ничим осим побједе на предстојећем Афричком купу нација - рекао је студент Анур ел Беркауи.

Мароканска репрезентација је очарала многе арапске фудбалске навијаче који су у том тиму видјели свој одраз. Играчи су махали палестинском заставом након побједа и славили на терену са мајкама и дјецом.

Тим је такође имао велику подршку широм Африке.

- Као афрички тим, оборили смо много рекорда и учинили цео континент поносним- рекао је становник Рабата Омар Зорган.