latinica  ћирилица
21/12/2022 |  08:48 ⇒ 08:48 | Аутор: СРНА

Гавриловић Елез: У случајевима компликација најбитнији правовремен транспорт беба

Набавка нових транспортних инкубатора за Педијатријско одјељење Универзитетске болнице Фоча била би од огромног значаја, с обзиром на то да је у случајевима компликација најбитнији правовремен транспорт беба ка терцијарној здравственој установи, истичу фочански педијатри.
С љубављу храбрим срцима - Фото: РТРС
С љубављу храбрим срцимаФото: РТРС

У овој болници тренутно имају један транспортни инкубатор, па се надају да ће у оквиру најављене акције "С љубављу храбрим срцима" добити бар још један, што би у случајевима транспорта близанаца омогућило адекватан третман беба у посебним инкубаторима.

Субспецијалиста неонатолог Татјана Гавриловић Елез наводи да је у Универзитетској болници у 2021. години рођено 420 беба, од којих 27 прије 37. недјеље, а 14 беба је транспортовано ка терцијарној установи, да би се у овој години број транспортованих беба повећао.

- У 2022. години до сада смо имали 413 рођених беба, од тога 21 беба је рођена прије 37. гестационе недјеље, али смо имали нешто више транспортованих беба - 23 ка терцијарној установи - рекла је Елезова.

С обзиром на велику удаљеност Фоче и Бањалуке, у хитним случајевима бебе се из ове установе транспортују у Педијатријску клинику у Сарајево.

- Тренутно имамо један транспортни инкубатор, 2019. годиште, који је набавила наша болница, а имамо и један стари транспортни инкубатор ван функције, стар више од 40 година - рекла је Елезова.

Према њеним ријечима, у ситуацијама када је новорођенчету потребно обезбиједити кисеоничку терапију помоћу апарата са механичком вентилацијом, те наставак даље терапије, најважнији су први минути и први часови, односно правовремен транспорт ка терцијарној установи.

- Од тога зависи и будући живот тог дјетета. Да ли ће дијете сутра да буде здраво или не, зависи од тога да се у првим сатима живота обезбиједи адекватна кисеоничка терапија - нагласила је Елезова.

У Универзитетској болници прижељкују да кроз акцију "С љубављу храбрим срцима" добију бар још један транспортни инкубатор.

- Јер имамо ситуације када имамо близанце, које морамо да транспортујемо и тада би било адекватно да се свака беба транспортује у посебном инкубатору - рекла је Елезова.

У 2021. години у фочанском породилишту рођено је осам парова близанаца, а у овој години до сада 11, док тројки у посљедње двије године није било.

Породиље су, углавном, из општина Горњег Подриња, а у мањем броју и Источне Херцеговине.

У Бањалуци ће, под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, у понедјељак, 26. децембра, бити одржано 13. донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" ради обезбјеђења транспортних инкубатора у породилиштима широм Српске.

На иницијативу и захтјев педијатара из Невесиња, Требиња, Зворника, Источног Сарајева, Градишке, Добоја, Бијељине, Фоче и Бањалуке, исказана је потреба да се у породилиштима широм Српске обезбиједе транспортни инкубатори и тако омогући савремен неонатални транспорт.

Носилац овогодишње акције је Удружење педијатара Републике Српске.

Донаторско вече биће одржано у Административном центру Владе Републике Српске са почетком у 20.00 часова.