latinica  ћирилица
21/12/2022 |  12:01 ⇒ 22:49 | Аутор: РТРС

Посланици изабрали нову Владу Српске, министри положили заклетву

У Бањалуци је у току трећа посебна сједница Народне скупштине Републике Српске. Изабрана је именована нова Влада Српске.
НСРС - пренос уживо -
НСРС - пренос уживо

>>> Пренос НСРС пратите на РТРС плус и нашем порталу. <<<

Радован Вишковић, мандатар за састав нове Владе Републике Српске, посланицима Народне скупштине, предложио је свој будући кабинет и затражио њихову подршку.

Мандатар за састав нове Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да је заједнички циљ и задатак Владе и даље јака, стабилна, просперитетна Република Српска, са пуним, дејтонским институционалним капацитетима, са којима ће бити у стању адекватно одговорити на све захтјеве њених грађана.

- Сигурно је да ћемо се и у наредном периоду, посебно због веома изазовног међународног окружења, сусретати са бројним потешкоћама и изазовима, али позитивни трендови које биљежи Република Српска дају нам за право да чврсто вјерујемо да ће вријеме које је испред нас бити обиљежено даљим позитивним кретањима и економским напретком - рекао је Вишковић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић истакао је данас да је приоритет демографска обнова Српске коју сви морају подржати и да је предложени програм рада Владе квалитетан.

Жунић је подсјетио да је у Српској сада више запослених лица него прије четири године, као и нижа стопа задужености у односу на бруто домаћи производ.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сматра да програм рада нове владе Српске треба посматрати у времену нових инвестиција, које морају бити приоритет.

- Важно је да у предстојећом времену задржимо механизам координације у БиХ који до сада није кориштен. То је потребно за реализацију значајних пројеката - рекао је Стевандић на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске о избору Владе Српске.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица тврди да је програм рада новог сазива Владе лош, јер нису понуђена конкретна рјешења за побољшање положаја грађана.

Шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Игор Црнадак навео је да ПДП неће подржати нови сазив Владе Српске.

Мандатар за састав нове Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да је, када је ријеч о достављању експозеа посланицима, све урадио у складу са Пословником о раду Народне скупштине Српске.

- Ниједан мандатар експозе и састав Владе није доставио седам дана прије сједнице Народне скупштине Републике Српске - рекао је Вишковић у парламенту Српске одговарајући на тврдње опозиције да им је експозе и састав Владе касно достављен.

Посланик СНСД-а Денис Шулић пожелио је министрима у новој Влади Републике Српске успјешан мандат, поручивши да би посланици Народне скупштине требало да подрже сваку њихову добру одлуку, а критикују лоше потезе.

Посланик СДС-а Огњен Бодирога рекао је да будућа Влада треба да ради на реформи јавних предузећа, те да се мора бавити рјешавањем проблема корупције и криминала, сиромаштва, страначког запошљавања.

----------

Друга тачка је полагање свечане заклетве предсједника и чланова Владе.

По завршетку треће, требало би да буде одржана четврта посебна сједница, на чијем предложеном дневном реду је једна тачка - избор радних тијела Народне скупштине Републике Српске.