latinica  ћирилица
21/12/2022 |  18:15 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Важна набавка транспортних инкубатора - од хитне интервенције многим бебама зависи живот (ВИДЕО)

Од брзине и хитне интервенције љекара, у критичним ситуацијама, многима зависи живот. Тако је било и у случају Јелене Церовине.
Неопходна набавка транспортних инкубатора - Фото: РТРС
Неопходна набавка транспортних инкубатораФото: РТРС

Рођена два мјесеца раније, прве дане живота провела је у инкубатору.

Доспјела је у сигурне руке љекара , који су је хитно, у мобилном инкубатору транспортовали у најближи клинички центар. Јелена је рођена у Болници Србија у Источном Сарајеву, гдје се радују донаторској вечери и савременом транспортном инкубатору.

Контролисана трудноћа закомпликовала се у седмом мјесецу, порођај је кренуо прије времена.

Ту јунску ноћ Николина Церовина никада неће заборавити као и страх да ће изгубити своје прворођено чедо.

- Јелена је рођена у 33 недјељи са два килограма, није дисала, спасена је захваљујући нашој установи, докторки Тамари прије свих и инкубатору којим је одвезена у другу болницу. Јелена је данас једна здрава дјевојчица - прича мајка Николина.

- Родила се без срчаних откуцаја, без спонтаног дисања. Она је реаминирана успјешно у сали, добила је срчане тонове, али она и даље није спонтано дисала. У инкубатору значајно старије генерације транспортована је до јединице интензивне неонаталне његе и очигледно је тамо лијечење било успјешно, јер је она сада потпуно здрава дјевојчица - додаје Тамара Ивановић,  педијатар у Болници Србија.

Мобилни инкубатор Болнице "Србија" , стар готово двије деценије, годишње спаси десетак храбрих мрвица.

На срећу, до сада није било потребе за више интервенција у једном дану.

- Акција је важна не само зато што ћемо добити најбоље и најмодерније транспортне инкубаторе, него што подразумијева и адекватну едукацију за њихово кориштење - навела је докторка Ивановић.

Гледајући одрастање свог чеда, од голуждравог птића до прелијепе дјевојчице, Николина се с радошћу укључила у акцију "С љубављу храбрим срцима" и за све мајке има поруку: "Морају да вјерују у своје хероје. Мрвице су заиста нешто најхрабрије на овом свијету. Не можете да вјерујете колико снаге и силе стане у два килограма".

Вјерујмо и ми и "С љубављу храбрим срцима" дајмо допринос донаторској вечери. Помозимо да птићи добију крила и полете!