latinica  ћирилица
22/12/2022 |  16:16 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Борјана Кришто именована за предсједавајућу Савјета министара (ВИДЕО)

На ванредној сједници Предсједништва БиХ Борјана Кришто из ХДЗ БиХ именована је за предсједавајућу Савјета министара.
Борјана Кришто - Фото: РТРС
Борјана КриштоФото: РТРС

Српски члан и предсједавајућа Жељка Цвијановић и бошњачки члан Предсједништва Денис Бећировић гласали су за именовање Кришто, док је хрватски члан Жељко Комшић био против.

- Нови Савјет министара мора бити важан покретач бројних процеса у контексту убрзања европског пута БиХ - поручила је раније Кришто.

- Дошли смо до именовања предсједавајуће Савјета министара Борјане Кришто са два гласа за и једним против - изјавила је српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић изјавио је да је именовање Борјане Кришто за кандидата за предсједавајућег Савјета министара, најбрже именовање у постдејтонском периоду, за мање од мјесец дана.

Споразум о формирању власти на нивоу БиХ након октобарских општих избора потписали су 15. децембра лидер СНСД-а Милорад Додик, предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић и лидер СДП-а Нермин Никшић у име странака "Осморке".

Документ назван "Смјернице, начела и циљеви у извршној и законодавној власти на нивоу БиХ за период 2022-2026" потписан је два и по мјесеца након општих избора.